|

Testom za vrijeme trudnoće se može otkriti preklampsija

Testom za vrijeme trudnoće se može otkriti preklampsija
0
S
Sarajevo-x.com
12.11.2011. u 09:20
2
komentara
0

dijeljenja
Testom za vrijeme trudnoće se može otkriti preklampsija
Naučnici su otkrili da se testom za vrijeme trudnoće može otkriti da li će žena razviti preklampsiju ili ne. Američko društvo za nefrologiju je predstavilo svoje istraživanje, a istraživači su rekli da se preklampsija može otkriti iz urina pacijentkinje.
Naučnici tvrde da je tekst jako jednostavan, a preporučljiv svim trudnicama.

Preklampsija je poremećaj koji se javlja u poslednjim fazama trudnoće i karakteriše ga visok krvni pritisak i višak proteina u urinu kod pacijentkinja. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme, ovaj poremećaj može biti fatalan i za bebu i za majku.

Istraživači na klinici Mayo testirali su 300 žena. Glavna naučnica dr. Vesna Garović i njen tim uočili su posebne ćelije nazvane podocytes u urinu. Ove iste ćelije su pronađene kod žena koje su se već porodile i kojima je dijagnostifikovana preklampsija.

Iako je testni uzorak mali broj žena, ovaj test je precizan i mogao bi služiti doktorima da budu obazriviji kod trudnica kod kojih se uoči ova vrsta ćelija.

"Veliki broj žena nam se obraća za pomoć jer se boje ostati u drugom stanju, nakon što su u prvoj trudnoći imale preeklampsiju. Bilo koji test koji bi mogao pomoći da se predvidi ovaj poremećaj, pomogao bi doktorima da pomnije prate pacijentkinje", rekla je šefica organizacije Action on Pre-Eclampsia, Ann Marie Barnard, prenosi BBC.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...