Istraživanje
0

Testom za vrijeme trudnoće se može otkriti preklampsija

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili da se testom za vrijeme trudnoće može otkriti da li će žena razviti preklampsiju ili ne. Američko društvo za nefrologiju je predstavilo svoje istraživanje, a istraživači su rekli da se preklampsija može otkriti iz urina pacijentkinje.

Naučnici tvrde da je tekst jako jednostavan, a preporučljiv svim trudnicama.

Preklampsija je poremećaj koji se javlja u poslednjim fazama trudnoće i karakteriše ga visok krvni pritisak i višak proteina u urinu kod pacijentkinja. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme, ovaj poremećaj može biti fatalan i za bebu i za majku.

Istraživači na klinici Mayo testirali su 300 žena. Glavna naučnica dr. Vesna Garović i njen tim uočili su posebne ćelije nazvane podocytes u urinu. Ove iste ćelije su pronađene kod žena koje su se već porodile i kojima je dijagnostifikovana preklampsija.

Iako je testni uzorak mali broj žena, ovaj test je precizan i mogao bi služiti doktorima da budu obazriviji kod trudnica kod kojih se uoči ova vrsta ćelija.

"Veliki broj žena nam se obraća za pomoć jer se boje ostati u drugom stanju, nakon što su u prvoj trudnoći imale preeklampsiju. Bilo koji test koji bi mogao pomoći da se predvidi ovaj poremećaj, pomogao bi doktorima da pomnije prate pacijentkinje", rekla je šefica organizacije Action on Pre-Eclampsia, Ann Marie Barnard, prenosi BBC.