Zdravlje
0

Savjeti za sprečavanje gubitka kose

Klix.ba
Prirodni proizvodi su efikasniji od skupih tretmana za sprečavanje gubitka kose, koji vam na kraju možda uopće neće pomoći. Postoje korisni savjeti koji će vam pomoći da se pobrinete za svoj problem kod kuće.

Tretmani toplim uljem

Možete koristiti bilo koje prirodno ulje, maslinovo, kokosovo ili ulje uljane repice. Potrebno ga je zagrijati da bude toplo, ali ne prevruće, a potom ga umasirati u tjeme. Nakon toga stavite kapu za kupanje i tako držite sat vremena. Na kraju kosu operite šamponom.

Prirodni sokovi

Tjeme se navečer može masirati sokom crvenog ili bijelog luka ili đumbira. Kosu treba temeljito oprati tek ujutro.

Masaža tjemena

Masaža tjemena u trajanju od nekoliko minuta stimuliše cirkulaciju. Dobra cirkulacija održava folikule kose aktivnim. Cirkulacija se može poboljšati masažom u kombinaciji s nekoliko kapi ulja lavande ili eteričnog ulja badema.

Antioksidansi

Na tjeme nanesite topli zeleni čaj (dvije vrećice potopljene u šolju vode) i držite sat vremena, a nakon toga kosu isperite. Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprečavaju gubitak kose i potiču njen rast.

Meditacija

Vjerovali ili ne, uzrok gubitka kose ponekad su stres i napetost. Meditacija pomaže oslobađanju od stresa i obnavlja hormonalni balans.