Zdravlje
6

Previše tečnosti može biti štetno po organizam

Sarajevo-x.com
Iako se oduvijek savjetovalo da najbolja usluga koju možete učiniti svome tijelu da pijete mnogo vode, postoji druga strana medalje, a to je stanje "trovanja vodom", stručnog naziva hiponatremija, na šta ljekari sve više upozoravaju.

"Uvijek sam učila da je žeđ već znak dehidriranosti tijela i da takvo stanje treba izbjegavati i reagovati prije nego se osjeti žeđ. Unos tečnosti je bitan, ali niko ne govori o tome da se može unijeti previše tečnosti", rekla je Britanka Kate Mori, koja učestvuje u Londonskom maratonu i koja je oboljela od hiponatremije ili elektrolitnog poremećaja uzrokovanog prevelikom dozom tečnosti.

Slučaj atletičarke Mori nije prvi, ljudi koji opsesivno vježbaju, sve češće završavaju u bolnicama zbog dijareje, povraćanja i nemogućnosti kontrolisanja mišića, što su česti pokazatelji ovog oboljenja, prenosi portal Telegraph.

Međutim, bez obzira na to što je obolijevanje od hiponatremije veoma rijetko, ljekari savjetuju bar dva litra vode dnevno, jer ljudsko tijelo treba više tečnosti.