Bizarna predviđanja
706

Prema novom istraživanju, muškarci će u skorijoj budućnosti moći dojiti

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Muškarci bi mogli biti u stanju dojiti za samo pet godina zahvaljujući novom revolucionarnom kompletu hormona koji će se uskoro naći na tržištu u obliku koktela lijekova. Ova grupa medikamenata rezultirat će reaktivacijom mliječnih žlijezdi.

Smatra se da će muškarci moći koordinirati uzimanje hormonskih lijekova s vremenom trudnoće svoje partnerice, što će dovesti do mogućnosti dojenja neposredno nakon rođenja djeteta.

Iako ovo izgleda kao neobičan koncept, naučnici koji rade na ovom projektu smatraju kako će ovo omogućiti muškarcima da "pomognu" svojim partnericama i da razvijaju međusobnu empatiju.

Iako još uvijek ova terapija nije testirana, komplet hormona za dojenje uključuje da muškarci primarno uzimaju hormon progestin jednom dnevno nakon otkrivanja da je njihova partnerica trudna. Progestin je inače derivat ženskog hormona progesterona koji podstiče rad mliječnih žlijezdi.

Tokom posljednjih šest sedmica trudnoće, muškarci uvode i hormon domperidon koji bi trebali uzimati četiri puta dnevno. Ovaj hormon se često preporučuje ženama koje nemaju dovoljno mlijeka i poznato je da on stimulira proizvodnju prolaktina koji direktno učestvuje u stvaranju mlijeka.

Međutim, zbog same anatomske strukture muških bradavica uglavnom će biti potrebno ispumpavanje mlijeka i dijete neće moći dojiti na klasičan način.

Također, naučnici koji rade na ovom poduhvatu najavljuju i moguće povećanje samih dojki kod muškaraca zbog hormonske terapije.

Ovaj, kako ga mnogi zovu, revolucionarni set zasnovan je na istraživanju iz transrodnih zajednica gdje se navodi da muškarci koji uzimaju sličan režim lijekova mogu biti u stanju dojiti.

Prema pisanju portala Evoke, ovaj set bi mogao biti dostupan za pet do deset godina.