Neugodno stanje
4

Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do urinarne inkontinencije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Privremenu urinarnu inkontinenciju može izazvati, vjerovali ili ne, i prekomjerna konzumacija alkoholnih pića. Urolozi su sastavili spisak od pet mehanizama na koji način alkohol može ubrzati proces izlučivanja tečnosti iz tijela.

Povremena nemogućnost zadržavanja urina najčešće je stanje vezano za djetinjstvo. Međutim, ono može biti karakteristično i za odraslu dob, a najčešće ukazuje na neki veliki patološki proces. No, postoje i situacije u kojima ne morate biti bolesni da biste imali ovaj problem, prenosi Health 24.

Naime, ljekari su ustanovili da privremenu urinarnu inkontinenciju može uzrokovati i prekomjerna konzumacija alkohola. Alkohol ne samo da doprinosi problemu noćne enureze, već može izazvati i trajniji problem vezan s inkontinencijom urina. Alkohol sam po sebi ne uzrokuje inkontinenciju, ali utječe na tjelesne mehanizme koji igraju ulogu u kontroliranju rada bešike.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih alkohol može izazvati inkontinenciju.

Alkohol potiskuje antidiuretski hormon

"Antidiuretski hormon signalizira bubrezima da prestanu proizvoditi urin kada je bešika puna. Alkohol ograničava proizvodnju ovog hormona i vaše tijelo počinje da proizvodi više urina nego što bi trebalo", navodi urolog James Ulchaker iz klinike u Queenslandu.

Alkohol iritira bešiku

Kod ljudi sa stresnom ili akutnom inkontinencijom, alkoholna pića mogu nadražiti bešiku, što dovodi do curenja mokraće. Alkohol zapravo iritira bešiku zbog njegovog diuretičkog efekta. On izvlači vodu iz tijela, a samim tim ima dehidratacijski efekt.

Alkohol utječe na sposobnost tijela da fizički zadrži urin

Sfinkter, koji je sastavni dio mokraćne bešike, stišće i opušta se kako bi ispraznio ili zadržao urin. Kada je bešika primorana da brzo radi, ona gubi svoju sposobnost da kontrolira sfinkter, pri čemu uzrokuje curenje.

Veća koncentracija tečnosti

Prema riječima urologa, konzumacija veće količine alkohola po automatizmu povećava koncentraciju tečnosti u tijelu. Ako ste podložni inkontinenciji u normalnim okolnostima, alkohol će dodatno pogoršati situaciju.

Kofein

Kada pijete alkohol zajedno s nekim kofeinskim napitkom, kao što su to u prvom redu energetska pića, vršite pritisak na već prekomjerno aktivnu bešiku i ubrazavate proces mokrenja.