Tvrdnje stručnjaka
14

Prehrana koja se bazira na povrću, voću i ribi može smanjiti rizik od moždanog udara za 30 posto

E.S.
Prehrana koja se bazira na povrću, voću i ribi smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, tvrde stručnjaci.

Za isti učinak smanjenja rizika moždanog udara trebali biste jesti i više od pet ribljih obroka sedmično. Određene namirnice zbog svojih aktivnih sastojaka ne samo da hrane mozak i poboljšavaju pamćenje, nego mogu spriječiti nastanak oštećenja mozga te ga dugoročno održati svježim i vitalnim.

Stručnjaci preporučuju zdrav način prehrane u kojem dominiraju nezasićene masti, ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća u hrani, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima s mnogo ribe, pogotovo plave ribe i čašu crnog vina uz obrok.

Mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a studija u kojoj je učestvovalo 750.000 ispitanika pokazala je da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik nastanka moždanog udara za 36 posto.

S druge strane, za poboljšanje pamćenja i koncentracije posebno se naglašava važnost šumskog voća, orašastih plodova, tamne čokolade s više od 70 posto kakaa i zelenog čaja.

Riba se smatra jednim od najvrednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline te vitamine, posebno D i B. Smanjenje ukupnog rizika od moždanog udara može se očekivati ako se riba jede jednom sedmično. Više od pet ribljih obroka sedmično smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, kažu stručnjaci.

Mozgu je važno i da je stalno hidriran pa stručnjaci savjetuje da tokom dana pazite da pijete dovoljno vode, barem 1,5 litara.