Znate li koji su?
69

Predmeti koje biste trebali dezinfikovati svaki dan kako bi smanjili zaraze od prehlade i gripe

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tokom sezone prehlada i gripa, važno je pojačati unos vitamina i minerala, ali i paziti da su stvari koje svakodnevno koristimo dezinfikovane kako bi smanjili mogućnost od nepoželjne zaraze.
Profesor javnog zdravlja na Univerzitetu New Mexico State Jagdish Khubchandani ističe na koje predmeta trebate obratiti pažnju, a koje ipak ne morate svakodnevno održavati.

Vaš mobitel

Vaš mobitel je kao i vaše ruke, magnet za klice. Prema studiji objavljenoj u junu 2017. godine u časopisu Germs otkriveno je da do 80 posto naših mobitela sadrži potencijalno štetne klice kao što su stafilokoki, bakterije koje su često zaslužni za trovanje hranom.

"Budući da većina mobitela ima ekrane osjetljive na dodir, klice se lako mogu proširiti s vašeg mobitela na vaše ruke, što može izazvati infekciju ako dodirnete lice", objasnili su u studiji.

Da biste pravilno dezinfikovali svoj mobitel, potrebno je da prvo isključite, a onda obrišete suhom krpom koja ne ostavlja dlačice i prašinu. Također, možete koristiti i maramice natopljene alkoholom koje se koriste za osjetiljive površine kao što su stakla na naočalama.

Izbjegavajte sprejeve ili otopine za čišćenje jer mogu sadržavati izbjeljivač ili druge abrazive sastojke ili mogu prodrijeti u otvore. Učinite to nekoliko puta dnevno, uključujući i svaki put kad izlazite iz kuće.

Postoje i neke stvari koje možete učiniti kada ste vani i spremate se kako biste smanjili izloženost svog telefona bacilima, a to je da držite mobitel u džepu ili torbi umjesto da ga nosite u rukama.

Maska za lice

Ako imate masku za jednokratnu upotrebu, trebate je baciti nakon svake upotrebe. Ipak, platnene maske treba prati svaki dan nakon upotrebe.

Najprije, operite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži najmanje 60 posto alkohola. Ne dirajte prednji dio maske. Savijte vanjske uglove zajedno i spremite ga na sigurno mjesto poput plastične vrećice. Pazite da ne dodirnete oči, nos i usta kada ga uklanjate. Odmah nakon toga ponovo operite ruke.

Sasvim u redu masku za lice prati uz ostatak veša. Ubacite deterdžent, ali postavite veš mašinu na najprikladniji program za ovu vrstu materijala. Potom je potpuno osušite u sušilici na najvišoj temperaturi.

Predmeti koje ne morate održavati svaki dan

Neke predmete ne morate čistiti baš svaki dan. Studija iz aprila 2020. godine objavljena u The New England Journal of Medicine pronašla je dokaze da virus može živjeti na plastičnim površinama do tri dana, a na kartonu oko 24 sata.

Međutim, profesor Khubchandani ističe da ključeve, novčanike, slušalice, naočale, odjeću, namirnice i poštu ne morati čistiti. svaki dan.

"Količina virusa koja se može detektovati na svim ovim površinama znatno opada nakon nekoliko sati. Primjerice samo tragovi koronavirusa mogu se pronaći na kartonu nakon četiri sata", navodi on.