|

Potpuno zabraniti pušenje u automobilima

Potpuno zabraniti pušenje u automobilima
0
S
SRNA
16.11.2011. u 09:12
5
komentara
0

dijeljenja
Potpuno zabraniti pušenje u automobilima
Britanska medicinska asocijacija (BMA) zatražila je uvođenje potpune zabrane konzumacije duhana u automobilima radi zaštite pasivnih pušača.
Britanski ljekari pozvali su na produženje trenutne zabrane pušenja na javnim mjestima nakon izvršenje revizije opasnostima.

U njihovom istraživanju navodi se da nivoi toksina u automobilima mogu biti i do 23 puta viši nego u zadimljenim barovima.

BMA smatra da bi potpuna zabrana pušenja u automobilu, čak i kada je bez putnika, bila najbolji način za zaštitu djece i odraslih nepušača.

Stručnjaci ističu da su mladi posebno podložni štetnosti pasivnog pušenja, jer upijaju više zagađivača i njihov imunitet je slabije razvijen.

Istraživanjem je otkriveno da pasivno pušenje može povećati rizik od raznih oboljenja, među kojima je sindrom iznenadne smrti novorođenčeta i astma, te neuravnotežena funkcija pluća.

Međutim, u izvještaju višestranačke grupe poslanika i britanskog plemstva navodi se da bi u obzir trebalo uzeti i neke nezakodavne opcije.

Svestranačka parlamentarna grupa za pušenje i zdravlje smatra da bi uvođenje zabrane moglo biti "kontraproduktivno", jer smatraju da je, prije preduzimanja neke slične mjere, u društvu potrebno izgraditi konsenzus.

Prema njihovom mišljenju, trebalo bi održati konsultacije o ukidanju konzumacije duvana u automobilima kojim bi se utvrđivalo da li je bolje uvesti potpunu zabranu ili se više može postići podizanjem svjesti o opasnostima putem obrazovnih kampanja.

Ova grupacija ističe da bi zabrana konzumacije duvana u automobilima mogla biti teška.

U nijednom dijelu Velike Britanije nije uvedena zabrana, mada su ministri iz Sjeverne Irske naveli da će o ovom pitanju pokrenuti konsultacije.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...