Klix.ba u Švicarskoj
36

Posjetili smo mjesto rođenja IQOS-a i otkrili kako se on razlikuje od drugih uređaja

L. K.
U gradu Neuchatelu u Švicarskoj nalazi se CUBE u kojem je rođen prvi patent IQOS-a. Ovaj uređaj posljednjih je nekoliko mjeseci sve popularniji u društvu, a svi žele znati kako se on tačno razlikuje od cigareta i ostalih alternativa cigaretama te koliko je manje štetan od obične cigarete.
IQOS je u proteklih nekoliko godina sve popularniji proizvod na tržištu. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je prvi patent tehnologije za zagrijavanje duhana proizveden davne 1990. godine. Prvih nekoliko modela nije ostvarilo toliku popularnost, ali su naučnici nastavili raditi kako bi unaprijedili ovaj proizvod i samim tim ga popularizovali na tržištu.

Ideja IQOS-a je jednostavna. Preporučuje se pušačima koji ne žele prestati konzumirati duhan, ali žele znatno smanjiti štetu koju cigarete nanose plućima i cjelokupnom organizmu. Ne trebaju ga koristiti nepušači. Znatno se razlikuje od ostalih elektronskih uređaja koji su alternativa pušenju te je mnogo manje štetan.

Zapravo, ideja Philip Morrisa jeste kreirati budućnost bez duhanskog dima. Do sada je u razvoj industrije IQOS-a uloženo više od šest milijardi dolara te je uposleno više od 450 eksperata koji svakodnevno udruženim snagama rade na razvijanju ovog uređaja.

U CUBE-u rade matematičari, hemičari, toksikolozi, fizičari, epidemiolozi i ljekari. Neprestano sarađuju kako bi kreirali, dizajnirali i proizveli inovativne solucije koje bi mogle biti odgovor na veliko svjetsko pitanje: Kako smanjiti posljedice nastale konzumiranjem cigareta?

Zapravo, proizvodnja IQOS-a je odličan korak ka smanjivanju posljedica. Naučnici koji rade u CUBE-u svakodnevno testiraju ove uređaje kako bi vidjeli kojom putanjom i koracima treba da se kreće pušač koji to više ne želi biti. Kroz nekoliko temeljitih analiza dokazano je da IQOS ostavlja manje negativnih posljedica na organizam, a važno je naglasiti da su povratne informacije korisnika ovog uređaja veoma pozitivne.

"Ključna razlika između cigareta i IQOS-a je sljedeća, tradicionalnu cigaretu, da biste je konzumirali, morate zapaliti kako bi sagorijevala duhan, a prilikom sagorijevanja duhan oslobađa veliki broj štetnih materija i kancerogenih tvari. Kada je riječ o IQOS tehnologiji, dugan pri korištenju ne sagorijeva, nego se zagrijava i samim tim ne oslobađa sve ove štetne tvari koje se oslobađaju konzumiranjem tradicionalne cigarete, a ono što izbacujete nije dim, već duhanska para", otkrio nam je Simon Dowding, šef marketinških komunikacija u Philip Morris Internationalu.

Kompanija Philip Morris se u budućnosti namjerava posvetiti educiranju građana o ovoj alternativi pušenja te svaki dan prave po jedan korak bliže budućnosti bez duhanskog dima. Nadaju se da će potrošači, isključivo oni koji ne žele da se odreknu uživanja u duhanu, postati otvoreniji prema novim opcijama, ali i da će vlasti omogućiti uvođenje i upotrebu novih, boljih alternativa i korporacija koje će ponuditi proizvode u skladu s tim.