Novo istraživanje
47

Pola čaše vina ili malo pivo na dan povećavaju rizik od raka dojke

Klix.ba
Pola čaše vina ili malo pivo dnevno povećavaju rizik od raka dojke, pokazalo je novo istraživanje. Studija Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) i Američkog instituta za istraživanje raka (AICR) pokazala je da zdrava ishrana, vježbe, ograničeno konzumiranje alkohola i kontrola tjelesne težine mogu smanjiti rizik od raka dojke.

Stručnjaci su pronašli dokaze da vježbe poput trčanja i vožnje bicikla smanjuju rizik od raka dojke kod žena u premenopauzi za 17 posto u usporedbi sa ženama koje nisu aktivne. Ustanovljeno je da veliki utjecaj na smanjenje rizika od raka dojke prije i poslije menopauze ima i dojenje. Također, postoje i ograničeni, ali sugestivni dokazi da pozitivan utjecaj ima lisnato povrće bez škroba, kao što su kupus, kelj i špinat.

S nižim rizikom povezano je i konzumiranje hrane bogate karotenoidima, kao što su mrkva, paradajz, kajsije i slatki krompir.

Istovremeno, rezultati su pokazali da mala količina vina ili piva dnevno povećava rizik od raka dojke prije menopauze za 5 posto i za 9 posto poslije menopauze. Rizik od raka dojke nakon menopauze povećava i prekomjerna tjelesna težina.

"Kako bi se spriječio rak dojke, jedan od najvažnijih koraka za žene je da ne piju alkohol ili barem da smanje količinu. Održavanje zdrave težine i vježbanje su također važni", kazala je doktorica Rachel Thompson.

Istraživači ističu da ne postoji nikakva garancija kada je riječ o raku, ali je važno da žene znaju da postoji nešto što će im pomoći da smanje rizik od njegovog nastajanja.