Globalno istraživanje
345

Pojava depresije i anksioznosti kod mladih udvostručila se tokom pandemije

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema novom istraživanju, koje je provedeno na globalnom nivou, pojava depresije i anksioznosti kod mladih ljudi udvostručila se tokom pandemije koronavirusa.

Jedan od četiri adolescenta u svijetu pati od simptoma depresije, dok jedan od pet pati od simptoma anskioznosti.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je pandemija izazvala globalnu krizu mentalnog zdravlja mladih", izjavila je Sheri Madigan, autorica istraživanja i profesorica psihologije na Univerzitetu u Calgaryju (Kanada).

Kako je vrijeme prolazilo, simptomi su se sve više pogoršavali. Oni su posljedica izolacije, porodičnih i finansijskih problema i poteškoća s kojim su se mladi susreli zbog prelaska na online školovanje.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics. Obuhvatalo je više od 80.000 sudionika na globalnom nivou u dobi od četiri do 17 godina, a prosječna dob bila je 13. Korišteni su empirijski klinički podaci o depresiji i anksioznosti prikupljeni s područja istočne Azije, Evrope, Amerike te Bliskog istoka.

"Djeca i mladi su se tokom pandemije suočili s ogromnim promjenama koje su uzrokovale stres. Kad problemi s mentalnim zdravljem traju i ne riješe se na odgovarajući način, može doći do trajnih posljedica", istakla je Madigan.

Hronični stres i nestabilnost koju djeca doživljavaju može dovesti do osjećaja beznađa, što je jedan od glavnih prediktora samoubistva. Istraživanje je također otkrilo da starija djeca više obolijevaju od mlađe zbog puberteta i hormonalnih promjena koje se javljaju zbog manjka društvene interakcije.