Jednostavna pravila za 24 sata
0

Pobijedite prehladu za jedan dan

Klix.ba
Svi koji danima, pa i sedmicama, vuku prehladu, teško će povjerovati u tvrdnju stručnjaka da je prehladu moguće pobijediti za samo 24 sata. Ali, profesor Ron Ekls sa Univerziteta u Cardiffu smatra da je to izvodljivo, pod uvjetom da se pridržavate plana.

U 7:00: Nakon buđenja, kada osjetite da niste baš najbolje, obavezno se istuširajte i to vrelom vodom. Na taj način popustit će bolovi u zglobovima, a disajni putevi bit će pročišćeni.

U 8:00: Kvalitetan doručak je nezaobilazan. Popijte čašu soka od cijeđene narandže da biste unijeli dovoljno vitamina C i spremite topao obrok u kojem bi trebalo da preovladava bobičasto voće.

U 10:00: Očistite disajne putave i ispušite nos, tako što ćete ih napariti. Dovoljno je da stavite glavu iznad posude sa vrelom vodom, da je prekrijete peškirom i ostanete tako što duže možete.

U 12.00: Iako bismo se, kada nas spopadne prehlada, najradije uvukli u krevet i tako proveli cijeli dan, profesor Ekls smatra da je prije ručka dobro zaputiti se u kraću šetnju na svježem vazduhu. Tako, kaže on, poboljšavamo i imunitet i raspoloženje.

U 13:00: Za ručak se preporučuju sendvič od piletine i salata. Proteini će također ojačati imunitet. Budete li izbjegavali meso, prehlada će se najvjerovatnije produžiti i postati nepodnošljivija.

U 15:00: Ponovo je vrijeme za vruć napitak, odnosno biljni čaj koji će pomoći da se oslobodite sluzi iz tijela, ili za čašu svježe iscijeđenog soka, bogatog vitaminom C.

U 18:00: Prilikom pripreme večere u hranu ubacite malo karija ili neki drugi začin (đumbir, feferonku, bijeli luk) koji također ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovi začini će pročistiti sinuse i pomoći vam da očistite disajne puteve i oslobodite se bakterija.

U 20:00: Kao što ste dan započeli sa vrelom vodom, tako ga i završite, ali uz toplu kupku, koja će opustiti umorne i bolne mišiće i pročistiti disajne puteve.

U 22:00: Da bi se tijelo oporavilo, neophodno je odspavate barem osam sati tokom noći, što podrazumijeva raniji odlazak na spavanje.