|

Pobijedite prehladu za jedan dan

Pobijedite prehladu za jedan dan
0
Klix.ba
22.12.2012. u 08:39
8
komentara
0

dijeljenja
Pobijedite prehladu za jedan dan
Svi koji danima, pa i sedmicama, vuku prehladu, teško će povjerovati u tvrdnju stručnjaka da je prehladu moguće pobijediti za samo 24 sata. Ali, profesor Ron Ekls sa Univerziteta u Cardiffu smatra da je to izvodljivo, pod uvjetom da se pridržavate plana.
U 7:00: Nakon buđenja, kada osjetite da niste baš najbolje, obavezno se istuširajte i to vrelom vodom. Na taj način popustit će bolovi u zglobovima, a disajni putevi bit će pročišćeni.

U 8:00: Kvalitetan doručak je nezaobilazan. Popijte čašu soka od cijeđene narandže da biste unijeli dovoljno vitamina C i spremite topao obrok u kojem bi trebalo da preovladava bobičasto voće.

U 10:00: Očistite disajne putave i ispušite nos, tako što ćete ih napariti. Dovoljno je da stavite glavu iznad posude sa vrelom vodom, da je prekrijete peškirom i ostanete tako što duže možete.

U 12.00: Iako bismo se, kada nas spopadne prehlada, najradije uvukli u krevet i tako proveli cijeli dan, profesor Ekls smatra da je prije ručka dobro zaputiti se u kraću šetnju na svježem vazduhu. Tako, kaže on, poboljšavamo i imunitet i raspoloženje.

U 13:00: Za ručak se preporučuju sendvič od piletine i salata. Proteini će također ojačati imunitet. Budete li izbjegavali meso, prehlada će se najvjerovatnije produžiti i postati nepodnošljivija.

U 15:00: Ponovo je vrijeme za vruć napitak, odnosno biljni čaj koji će pomoći da se oslobodite sluzi iz tijela, ili za čašu svježe iscijeđenog soka, bogatog vitaminom C.

U 18:00: Prilikom pripreme večere u hranu ubacite malo karija ili neki drugi začin (đumbir, feferonku, bijeli luk) koji također ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovi začini će pročistiti sinuse i pomoći vam da očistite disajne puteve i oslobodite se bakterija.

U 20:00: Kao što ste dan započeli sa vrelom vodom, tako ga i završite, ali uz toplu kupku, koja će opustiti umorne i bolne mišiće i pročistiti disajne puteve.

U 22:00: Da bi se tijelo oporavilo, neophodno je odspavate barem osam sati tokom noći, što podrazumijeva raniji odlazak na spavanje.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...