{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pilule za kontracepciju mogu biti smrtonosne

28.3.2013. u 15:41
4
7
Pilule za kontracepciju mogu biti smrtonosne
4
Pilule za kontracepciju mogu biti smrtonosne
Upotreba pilula za kontracepciju uzrokuje blizu 2.500 slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka i 20 smrti godišnje u Francuskoj.
Nacionalna agencija za sigurnost lijekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) provela je istraživanje koje povezuje pilule sa trombozom, odnosno krvnim ugrušcima. Krvni ugrušci mogu biti smrtonosni, jer izazivaju srčane i moždane udare, ukoliko dođu do srca ili mozga.

Pilule treće i četvrte generacije, izašle u posljednjih 20 godina, izazivaju 14 od 20 smrti godišnje. Za ostalih šest smrtnih slučajeva krive se pilule prve i druge generacije, piše Daily Telegraph.

Treća generacija pilula izašla je '90-ih godina prošlog stoljeća, a četvrta je odobrena prije desetak godina. Obje generacije su trenutno pod istragom zbog slučaja 25-godišnje Marion Larat, koja je podnijela tužbu, tvrdeći da ju je posljednja generacija pilula ostavila ozbiljno hendikepiranu nakon moždanog udara.

"Rizik od venske tromboembolije odnosi se na populaciju u cjelini. Nizak je, ali se godinama povećava kod svih žena, nevezano za to koriste li oralnu kontracepciju ili ne. Rizik je ipak veći za žene koje piju pilule treće i četvrte generacije, nego za one koje piju pilule prve i druge“, saopćili su iz ANSM.

U Francuskoj je upotreba kontracepcijskih pilula među najvećim na svijetu. U 2011. godini gotovo 4,25 miliona žena su koristile pilule.

Nakon što se ministarstvo zdravlja odlučilo na strogu regulaciju recepata za pilule, prodaja treće i četvrte generacije je znatno opala. Nakon što je nedavno povezan sa četiri smrtna slučaja, francuski regulatori su obustavili prodaju hormonskog tretmana Dianette, koji se također koristi kao oralna kontracepcija, a poznat je po tome što povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. U Kanadi je ovaj lijek povezan sa 11 smrtnih slučajeva.

Evropska medicinska agencija, koja regulira lijekove širom Evrope, najavila je da će provesti reviziju o sigurnosti ovog lijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: