Nemojte ih zanemarivati
38

Pet simptoma visokog krvnog pritiska koji se javljaju tokom spavanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može oštetiti arterije, a čime se povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Ako se ne kontroliše, može utjecati i na rad bubrega te oštetiti pamćenje i vid. Stoga je važno obratiti pažnju na manje poznate simptome koji ga otkrivaju.

Od hrkanja do učestalog noćnog mokrenja, postoje određeni znakovi visokog krvnog pritiska noću koji vas mogu upozoriti na ovo stanje.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Digital Medicine, ljudi koji noću provode više vremena hrčući su pod većim rizikom od visokog krvnog pritiska. Postoje i drugi znakovi i simptomi koje treba uzeti u obzir. Psihijatar i suosnivač Emoneedsa Gorav Gupta otkrio je koji su to manje poznati, ali upozoravajući simptomi visokog krvnog pritiska koji se javljaju tokom noći.

Hrkanje

Jedan uobičajeni pokazatelj visokog krvnog pritiska je hrkanje, naročito ako je popraćeno pauzama u disanju, poznato kao apneja za vrijeme spavanja. Hrkanje se javlja kada dišni put postane djelomično blokiran, što uzrokuje vibracije u tkivima grla.

Međutim, kod osoba s hipertenzijom, hrkanje može signalizirati više od same apneje u snu pa tako može ukazivati ​​na ograničen protok krvi zbog suženih krvnih žila, što je obilježje visokog krvnog pritiska.

Nesanica

Iako mnogi faktori mogu pridonijeti nesanici, poput stresa, tjeskobe ili loše higijene spavanja, visok krvni pritisak ili hipertenzija može poremetiti prirodni ciklus spavanja u tijelu, otežavajući san tokom cijele noći.

Nemiran san

Česta buđenja ili nemiran san mogu ukazivati ​​na probleme povezane s hipertenzijom, budući da povišen krvni pritisak može potaknuti da se često budite.

Prekomjerno mokrenje

Nokturija ili prekomjerno mokrenje tokom noći može biti simptom hipertenzije. Povišen nivo krvnog pritiska može opteretiti bubrege, što dovodi do povećane proizvodnje urina i potrebe da se više puta probudite radi mokrenja.

Glavobolja

Glavobolja nakon buđenja ili tokom noći također može biti znak visokog krvnog pritiska. Takve glavobolje obično su najintenzivnije ujutro jer krvni pritisak prirodno raste tokom spavanja i doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima.