{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su najbolji načini za savršen položaj tijela

12.7.2013. u 22:20
5
3
Ovo su najbolji načini za savršen položaj tijela
5
Ovo su najbolji načini za savršen položaj tijela
Postoje načini koji će vam omogućiti da položaj vašeg tijela u različitim situacijama bude savršen.

SpavanjePreviše podignuta glava zbog jastuka ili previše mekan jastuk može dovesti do problema s leđima zbog istezanja vrata i kičme. Glava tokom spavanja mora biti naslonjena na jastuk tako da vrat ostane u liniji sa kičmom. Stoga, nemojte štedjeti na kvalitetnim jastucima i mijenjajte ih svakih šest mjeseci. Ukoliko spavate ležeći na leđima, koristite jedan jastuk kako bi izbjegli neprirodno savijanje vrata. Spavanje u položaju na boku je najbolje za kičmu, ali vam tada trebaju dva jastuka. Ukoliko spavate ležeći na prsima i stomaku, što je najgori položaj za kičmu, tada vam jastuci ne trebaju.

Obavljanje kućanskih poslova je vježbaKućni poslovi su prilika da vježbate. Kada usisavate, nemojte stajati mirno, nego aktivirajte svoje mišiće, krećite se i savijajte koljena.

KihanjeKihanje je jedan od pet najčešćih uzroka bolova u leđima. Iznenadna sila može uzrokovati bol u leđima i vratu, tako da, kada osjetite da ćete kihnuti, trebate saviti koljena i tako apsorbovati silu donjim dijelom nogu, a ne kičmom.

Visoke potpeticeNošenje obuće sa visokim potpeticama stvara veliki pritisak na stopala, karlicu i donji dio leđa. Mekani ulošci za obuću će zaista pomoći.

Gledanje TV-aNajbolji položaj za gledanje TV-a je kada su u sjedećem položaju kukovi nešto viši od koljena.

Radno mjestoSjedenje i naginjanje prema tastaturi uzrokuje više problema s kičmom nego podizanje i nošenje tereta. Na radnom mjestu je potrebno maksimalno izbjegavati položaj u obliku slova C. To ćete izbjeći ako stražnjicu pomjerite do naslonjača za leđa. Takav položaj će omogućiti da vaša karlica bude u višem položaju od koljena.

Korištenje kompjuteraKada sjedite i koristite kompjuter, vaša stopala moraju biti postavljena ravno na pod, a vrh ekrana treba biti u ravnini sa vašim očima. Ovaj položaj će vas spriječiti da savijate kičmu. Kako biste odmorili ruke od tastature i miša, nekoliko puta dnevno ih stavite na krilo, lopatice polako pomjerite prema gore, potom nazad, a onda dolje. Zadržite taj polozaj deset sekundi, a potom vježbu ponovite još devet puta.

Korištenje telefonaKada ste na poslu i razgovarate telefonom, ustanite i ispravite leđa. Telefon nikada čuvajte između ramena i uha. To može oštetiti vratna tkiva i zglobove te dovesti do bolova u ramenu i vratu, kao i do krivljenja kičme. Obavezno radite rotacione vježbe za glavu i vrat.

VožnjaPrije vožnje naslonjač za glavu podesite na odgovarajuću visinu. To će veoma važno ukoliko se dogodi saobraćajna nesreća. Pozicionirajte retrovizore tako da su vam pregledni kada sjedite uspravno.

IstezanjeIstezanje mišića 15 do 30 sekundi dnevno će vam uveliko koristiti i štititi vašu kičmu. Morate se savijati u šest različitih položaja, naprijed, nazad, rotirati se lijevo i desno, ali i naginjati se lijevo i desno. Sve navedeno se može uraditi u stojećem, ali i sjedećem položaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: