Uvrstite ih u jela
15

Ovih pet začina mogu vam poboljšati koncentraciju i pamćenje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ukoliko želimo raditi na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu trebamo uključiti razne namirnice koje će pozitivno utjecati na naše zdravlje.

Postoje nekoliko začina koji mogu uvelike poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Crawford, neurolog specijaliziran za zdravlje i liječenje mozga.

Cimet

Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. Cimet također može regulirati razinu šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je doktor Crawford.

Đumbir

"Poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa", dodao je doktor.

Također, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Crawford govori o snazi kurkume, ističući aktivan spoj, kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

"Kurkumin također podiže razinu moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", tvrdi doktor Crawford.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju živčanih puteva.

"Muškatni oraščić također ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju", dodao je doktor.

Crni biber

Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

"Piperin, aktivni spoj u crnom papru, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje", zaključio je dr. Crawford.