Posjetite ljekara
112

Ovi rani simptomi ukazuju da imate dijabetes, nemojte ih ignorisati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock

Redovito testiranje šećera u krvi može pomoći u ranom otkrivanju dijabetesa, međutim postoje neki od ranih simptoma koji ukazuju da bolujete od ove sve češće bolesti.

Čak i blago povišenje šećera u krvi može oštetiti vaše živce, bubrege i mrežnicu. A što je razina šećera u krvi viša i što dulje ne liječite, šteta može biti gora. Mnogi ljudi često zanemaraju ove simptome, stoga godinama mogu da pate od dijabetesa, a da toga nisu ni svjesni.

Češće mokrite

Ukoliko ste primijetili da idete češće u toalet nego što je to uobičajeno, to je znak da biste mogli imati povišen šećer u krvi. Ovo se posebno odnosi ukoliko se budite i mokrite noću.

Često imate infekcije

Ukoliko često imate urinarne ili gljivične infekcije, trebali biste posjetiti ljekara. Kada je šećer u krvi visok i bubrezi ga ne mogu dovoljno dobro filtrirati, šećer završava u mokraći. To uzrokuje infekcije mokraćnog sistema, a to se posebno odnosi na žene.

Mršavite bez truda

Ako imate dijabetes, vaše tijelo ne može tako učinkovito koristiti glukozu za svoju energiju. Umjesto toga, vaše će tijelo početi sagorijevati masne zalihe i mogli biste doživjeti neočekivani gubitak težine.

Vid vam se pogoršava

Visoke razine šećera mogu iskriviti leće u vašim očima i tako pogoršati vaš vid. Ukoliko osjetite da vam se dioptrija promijenila u posljednje vrijeme, posjetite oftamologa, a potom porodičnog ljekara kako bi ustanovio uzrok.

Osjećate se umorno

Nekoliko temeljnih uzroka umora može se odnositi na dijabetes/visoku razinu šećera, uključujući dehidraciju zbog učestalog mokrenja, koje može poremetiti san i oštećenje bubrega. Ovaj osjećaj iscrpljenosti može ometati vaše dnevne aktivnosti.

Promjena boje kože

Tamna koža na naborima na vratu i preko zglobova prstiju te ispod pazuha su vrlo česti simptomi koji mogu uzrokovati dijabetes. Oni su svakako simptom koji se često pojavljuje i kod inzulinske rezistencije pa je potrebno dodatno obratiti pažnju.