Obratite pažnju
25

Ova tri suplementa mogu naštetiti vašem mozgu ako se uzimaju bespotrebno

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
U potrazi za boljim zdravljem, mnogi ljudi se okreću suplementima kako bi popunili praznine u ishrani i poboljšali svoje cjelokupno blagostanje.

Međutim, prema neuronaučniku Robertu Loveu, neki uobičajeni suplementi zapravo mogu biti štetni za vaš mozak ako se konzumiraju u velikim dozama.

Željezo

Željezo je esencijalni mineral, ali velike doze mogu imati štetne efekte na mozak. Visoki nivoi željeza mogu dovesti do gubitka pamćenja, kao i gubitka spoznaje, a gvožđe u prevelikim količinama zapravo povećava starenje.

Suplemente željeza treba uzimati samo ako krvni test potvrdi nedostatak. Osim ako niste dobili krvni test koji vam je pokazao da imate malo željeza, vjerovatno vam nije potreban dodatak.

Bakar

Bakar je još jedan mineral koji se obično nalazi u multivitaminima, ali višak bakra može biti štetan. Visoki nivoi bakra zapravo povećavaju slobodne radikale i to može uzrokovati oksidativni stres i oštećenje vašeg mozga.

Kako bi se suprotstavio negativnim efektima bakra, treba se osigurati adekvatan unos cinka, bilo putem suplemenata ili hrane bogate cinkom. Cink se zapravo suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i to pomaže u zaštiti vašeg mozga.

Mangan

Mangan, iako je neophodan u malim količinama, može dovesti do teških neuroloških problema kada se konzumira u velikim dozama. Visoki nivoi mangana zapravo mogu dovesti do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti, poput drhtanja. Prema smjernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 mg dnevno za zdrave odrasle osobe, pa se pobrinite da ostanete znatno ispod tog nivoa.