Zdravlje
13

Osobe koje pate od zatvora imaju veće šanse za zatajenje bubrega

Klix.ba
Osobe koje pate od zatvora imaju veću mogućnost za zatajenje bubrega. Ukoliko je u pitanju hronični poremećaj šanse da organi neće raditi kako treba su veće za 13 posto.

Rezultati istraživanja pokazali su da problemi s radom crijeva povećavaju rizik od zatajenja bubrega, bolesti koja u posljednjem stadiju može biti smrtonosna. Stručnjaci vjeruju da rana dijagnoza zatvora može pomoći ljekarima da spriječe razvoj bolesti.

Istaknuto je i da zdraviji način ishrane, koji uključuje dosta vlakana i vježbanje mogu pomoći pri zaustavljanju potrebe za dijalizom ili transplantacijom. Poznato je da osobe čija je ishrana bogata vlaknima imaju urednu probavu. Zatvor, poremećaj koji pogađa jednu od sedam odraslih osoba, može imati različit utjecaj na ljudsko zdravlje, a jedan od tih utjecaja je povećavanje rizika od kardiovaskularnih bolesti koje uzrokuju bakterije u želucu. No, naučnici s univerziteta u Tennesseeju fokusirali su se na uticaj zatvora na rad bubrega.

Istraživanje je provedeno na više od 3,5 miliona Amerikanaca s normalnom funkcijom bubrega. Sudionici su pregledani prvo 2004. godine, zatim 2006. i nakon toga sedam godina kasnije. Utvrđeno je da su osobe sa zatvorom imale 13 posto veću šasnu za razvoj hronične bolesti bubrega. Osim toga, imali su za devet posto veće šanse da pate od zatajenja bubrega.

"Naši rezultati ukazuju na nezadovoljavajuću vezu između crijeva i bubrega i pružaju dodatni uvid u patogenezu progresa bolesti bubrega. Također, rezultati ukazuju na potrebu pažljivog promatranja funkcije bubrega kod osoba sa zatvorom", kazao je doktor Csaba Kovesdy.

Doktor je dodao da promjena način života, zdrava ishrana i vježbanje uz probiotičke dodatke mogu zaštiti bubrege.