Posjetite ljekara
32

Osjećate se iscrpljeno i nakon odmaranja? Ovo su mogući razlozi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko se osjećate iscprljeno i nakon što ste mislili da ste se protekle noći dobro naspavali, trebali biste provjeriti da nemate ozbiljniji zdravstveni problem.
Specijalista porodične medicine Jared Ankerman naveo je različite razloge zbog kojih se možete osjećati umorno. Tako osjećaj umora može biti uzrok ozbiljnih problema poput apneje za vrijeme spavanja, depresije, dijabetesa i drugih bolesti.

Anemija

Ako imate nedostatak željeza onda ne proizvodite dovoljno crvenih krvnih stanica. Te su stanice potrebne za opskrbu vašeg tijela pravom količinom kisika kako bi organi pravilno funkcionirali. To vas može dovesti do osjećaja iscrpljenosti i iscrpljenosti.

Apneja za vrijeme spavanja

Apneja za vrijeme spavanja je veoma ozbiljan poremećaj spavanja kod kojeg vam je disanje prekinuto tokom spavanja. Može dovesti do drugih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i srčanog udara, a može uzrokovati da se osjećate umornije nego inače.

Dijabetes

Za osobe koje imaju dijabetes, osjećaj umora jedan je od glavnih simptoma. Ako ljudi slabo kontroliraju svoj dijabetes, primijetit će skok u razini šećera u krvi. To vas zapravo može lagano dehidrirati i to uzrokuje umor.

Nutritivni nedostaci

Ako u vašem organizmu nema dovoljno vitamina B12 ili vitamina D, to također može uzrokovati da se osjećate umorno. Manjak vitamina može uzrokovati probleme s umorom. Ako vaš ljekar ustanovi da imate nedostatak vitamina, može predložiti promjene u prehrani ili korištenje dodataka prehrani.

Depresija

Ukoliko su vam nalazi uredni, razgovarajte s ljekarom o tome koliko ste umorni. To je dobra polazna tačka za utvrđivanje postoje li neki uzroci u pozadini kao što je depresija, jer ona može dovesti do promjene navika u prehrani i spavanju.