Zdravlje
0

Orasi smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola

Sarajevo-x.com
Odavno je poznato da orasi pomažu u smanjenju holesterola u krvi, ali je otkriveno i da smanjuju krvni pritisak te pomažu tijelu da se nosi sa stresom.

Prema američkom istraživanju, osobe koje imaju visok nivo holesterola u krvi su imali niži pritisak u stresnim odnosno napetim situacijama kada su konzumirali orahe tokom tri sedmice, piše "Daily Mail".

Od učesnika istraživanja je zatraženo da održe trominutni govor ili da potope jedno stopalo u hladnu vodu jer obje radnje tijelo čine napetim. Prema riječima prof. Sheile West sa Državnog univerziteta Pennsylvania, oni koji su jeli orahe su imali manji krvni pritisak.

"Ovo je prvo istraživanje u kojem je dokazano da orasi smanjuju krvni pritisak tokom stresnih i napetih situacija. Osobe koje pretjerano reaguju na stres rizikuju da obole od bolesti srca", rekla je West. Tim je koristio tri dijete, jednu sa orasima, drugu sa orasima i orahovim uljem i treću sa orasima i uljem lanenog sjemena.

Dodavanje lanenog ulja nije uticalo na krvni pritisak, ali je pomoglo u stvaranju antiinflamatornog efekta u arterijama što bi moglo značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Poslije svake od tri dijete, učesnici istraživanja su održali trominutni govor i stavljali stopalo u hladnu vodu. Prosječni dijastolički pritisak je značajno smanjen kod onih koji su konzumirali orahe i orahovo ulje.

"Ovi rezultati se poklapaju sa nekoliko prethodnih istraživanja i pokazuju da orasi mogu smanjiti nivo holesterola i kvni pritisak. Orasi imaju isti efekat i kada je osoba izložena stresu u svakodnevnom životu", rekla je prof. West čije je istraživanje objavljeno u časopisu Američkog koledža za ishranu.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u orasima smanjenjem nivoa holesterola smanjuju i rizik od bolesti srca.