Istraživanje
0

Orašasti plodovi povezani s poboljšanjem koncentracije holesterola u krvi

FENA
Prema analizi prvih rezultata 25 kliničkih pokusa, uživanje u orasima, bademima i lješnjacima povezano je s poboljšanjem koncentracije holesterola u krvi, objavljeno je u Archives of Internal Medicine, a prenose mediji.

To voće u ljuski bogato je biljnim proteinima, posebno masnim nezasićenim kiselinama, vlaknima, mineralima, vitaminima i drugim komponentama poput antioksidansa, ističu autori te studije.

"U zadnje vrijeme potrošnja tog voća istražuje se zbog njegove sposobnosti da smanji kolesterol u krvi pa time i opasnost od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava Joan Sabate sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji.

Ona je analizirala podatke 25 kliničkih ispitivanja potrošnje te namirnice provedenih u 7 zemalja u kojima je sudjelovalo 583 muškaraca i žena koji imaju povišene ili smanjene koncentracije kolesterola.

Ispitivanja su uspoređivala kontrolnu skupinu sudionika s drugom koja je trošila izvjesne količine oraha, badema i drugih sličnih proizvoda.

Nijedan ispitanik nije uzimao lijekove za smanjenje holesterola, poput statina.

Sudionici su trošili prosječno 67 grama badema, oraha ili drugog voća slične ljuske dnevno, što je povezano sa smanjenjem od 5,1 posto prosječno ukupne prisutnosti holesterola.

Njihova stopa holesterola LDL (lipoproteini slabe gustoće), zvanog "loš holesterol", smanjila se za 7,4 posto u prosjeku dok je "dobar" kolesterol ili HDL (lipoproteini visoke gustoće) porastao za 8,3 posto.