SZO upozorava
4

Opasne hemikalije u kreditnim karticama, naočalama, igračkama...

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se sintetičke hemikalije, koje mogu da imaju ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, nalaze svuda oko nas.

SZO u izvještaju navodi da hemijske komponente u igračkama, PVC podovima, čak i kreditnim karticama treba da budu zabranjene radi zaštite zdravlja budućih generacija.

U studiji se navodi da su neophodna dodatna istraživanja da bi se potpuno razumjela veza između određenih endokrinih jedinjenja (EDC), kojih ima u domaćinstvima i industriji, i "specifičnih bolesti i poremećaja".

Agencija UN utvrdila je da postoji veza između ovih supstanci i problema sa testisima i rakom dojke, prostate i tiroidne žlijezde, potom negativnim efektima na razvoj nervnog sistema djece i poremećajem koji se manifestuje kao hiperaktivnost.

SZO navodi da je ovo do sada najobimnija studija o EDC supstancama, pošto je proučeno nekoliko hemikalija, a ne samo jedna. Izvještaj je objavljen poslije istraživanja koje je trajalo više od dvije godine.

U dokumentu se navodi da postoji "razumna sumnja" da supstance po imenu ftalati, kojih ima u pesticidima bisfenol A i sličnim materijama, štete plodnosti žena i povećavaju broj djece oboljele od leukemije.

"Bisfenol A" može se naći u mnogim predmetima kojim se svakodnevno koristimo, poput sunčanih naočala. Smatra se da ova supstanca utiče na prirodne hormone i na razvoj osobe i njen rast.

SZO navodi da postoje "veoma snažni dokazi" da ova materija utiče na tiroidne hormone, što može da izazove oštećenje mozga, pad inteligencije, poremećaj hiperaktivnosti i pažnje, kao i autizam.

U izvještaju koji je objavljen prije deset godina, rečeno je da postoje "slabi dokazi" o tome da su ove hemikalije štetne po ljudsko zdravlje.

"SZO će sarađivati sa partnerima radi uspostavljanja prioriteta i utvrđivanja veze između ECD i ljudskog zdravlja da bi bili umanjeni rizici. Svi smo odgovorni za zaštitu budućih generacija", zaključuje se u izvještaju.