Prepoznajte znakove
27

Od gubitka kose do krvarenja desni: Simptomi koji ukazuju da imate nedostatak vitamina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Simptomi kao što su gubitak kose, suha koža, krvarenje desni te mrlje na koži ukazuju na mogućnost nedostatka vitamina i minerala u vašem organizmu. Međutim, redovnim unosom odgovarajućih suplemenata te zdravijih namirnica pomoći će vam da se riješite ovih problema.
Dobro uravnotežena i hranjiva ishrana ima mnoge prednosti. S druge strane, prehrana s nedostatkom hranjivih tvari može uzrokovati razne neugodne simptome ili čak ozbiljne nuspojave. Ovo su neki od najčešćih simptoma nedostatka vitamina i minerala.

Gubitak kose

Gubitak kose vrlo je čest simptom. Zapravo, do 50 posto odraslih muškaraca prijavljuje gubitak kose prije nego što navrše 50 godina. Ishrana bogata sljedećim nutrijentima može spriječiti ili usporiti gubitak kose. To su. željezo, linoleinska kiselina (LA) i alfa-linolenska kiselina (ALA), niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7):

Kosa i nokti

Različiti faktori mogu uzrokovati krhku kosu i nokte. Jedan od njih je nedostatak biotina. Biotin, poznat i kao vitamin B7, pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju. Nedostatak biotina je rijedak, ali kada se dogodi, lomljiva kosa i nokti neki su od najuočljivijih simptoma.

Konzumiranje sirovih bjelanaca također može uzrokovati nedostatak biotina. To je zato što sirovi bjelanac sadrži avidin, protein koji se veže za biotin i može smanjiti njegovu apsorpciju. Hrana bogata biotinom uključuje jaja, organsko meso, ribu, meso, mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke, špinat, brokulu, karfiol, kvasac, cjelovite žitarice i banane.

Loš noćni vid

Ishrana s malo hranjivih tvari ponekad može uzrokovati probleme s vidom. Primjerice, nizak unos vitamina A često je povezan sa stanjem poznatim kao noćno sljepilo, koje smanjuje vašu sposobnost da vidite pri slabom svjetlu ili u mraku.

To je zato što je vitamin A neophodan za proizvodnju rodopsina, pigmenta koji se nalazi u mrežnici svakog oka i pomaže vam da vidite noću.

Ljuskave mrlje i perut

Seboreični dermatitis i perut dio su iste skupine kožnih poremećaja koji pogađaju područja vašeg tijela koja proizvode masnoću. Oba uključuju svrbež kože koja se peruta. Perut je uglavnom ograničena na vlasište, dok se seboreični dermatitis može pojaviti i na licu, gornjem dijelu prsa, pazuhu i preponama.

Mnogi faktorii mogu uzrokovati perut i seboreični dermatitis. Jedna od njih je ishrana siromašna hranjivim tvarima. Primjerice, niske razine riboflavina (vitamin B2) i piridoksina (vitamin B6) u krvi mogu igrati ulogu. Hrana bogata riboflavinom i piridoksinom uključuje perad, meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, zob, orašaste plodove i određeno povrće.

Krvarenje desni

Ponekad je gruba tehnika pranja zubi u korijenu krvarenja desni, ali ishrana s nedostatkom vitamina C također može pridonijeti tome. Vitamin C igra važnu ulogu u zacjeljivanju rana i imunitetu, a čak djeluje i kao antioksidans, pomažući u sprječavanju oštećenja stanica.

Još jedna ozbiljna posljedica ozbiljnog nedostatka vitamina C je skorbut, koji deprimira imunološki sistem, slabi mišiće i kosti te čini da se osjećate umorno i letargično. Ostali uobičajeni znakovi nedostatka vitamina C uključuju lako stvaranje modrica, sporo zacjeljivanje rana, suhu kožu koja može postati ljuskava i česta krvarenja iz nosa.