Za samo 18 mjeseci
0

Od 170 kg teške nezaposlene žene do vitke učiteljice

Sarajevo-x.com
Dvadesetpetogodišnja Harriet Jenkins iz Southamptona u Velikoj Britaniji do prije 18 mjeseci zbog svoje debiljine bila je predmet izrugivanja svaki put kada bi izašla na ulicu. Međutim, za samo godinu i po Jenkins je uspjela smršati i ponosno ponijeti krunu najvitkije žene svijeta, koju joj je dodijelila organizacija Slimming World.
Harriet Jenkins (Foto: PA)
Harriet Jenkins (Foto: PA)
Harriet Jenkins je donedavno imala blizu 170 kilograma i teško se nosila sa svojom debiljnom. Bila je nezaposlena, ljudi su joj se smijali i zbijali šale na njen račun, zbog čega je bila jako depresivna. No, za samo 18 mjeseci, uz zdravu prehranu i vježbe, Britanka je uspjela smršati na 73 kilograma.

"Moj život je sada potpuno drugačiji. Postigla sam neke stvari za koje nikada nisam ni sanjala da ću uspjeti. Zaposlila sam se i radim kao učiteljica, što je oduvijek bila moja najveća želja", ispričala je 25-godišnjakinja, dodavši da je sada mnogo samopouzdanija i sretnija.

Jenkins je priznala da je prije 18 mjeseci imala brojnih problema. Zbog debljine nije mogla pronaći posao, a imala je i zdravstvenih poteškoća.

"Sada kada sam smršala mislim da ništa nije nemoguće. Želim podijeliti ovaj osjećaj sa što više ljudi", kazala je Britanka koja probleme s težinom ima još od ranog djetinjstva.

Naime, kada se njen otac razbolio utjehu je pronalazila u hrani pa je već sa 18 godina imala 115 kilograma.

Upravo zbog debljine imala je problema na fakultetu. Nije imala prijatelja i sve više se povlačila u sebe… Kasnije nije mogla pronaći ni posao, te je postajala sve depresivnija.

No, zahvaljujući pozivu jednog njenog prijatelja promijenio se njen cijeli svijet. Naime, prijatelj joj je predložio da se pridruži grupi Slimming World i počne s programom zdrave prehrane.

Tako je Jenkins iz svog jelovnika izbacila brzu hranu i slatkiše, a umjesto toga konzumirala je domaća kuhana jela, ribu, voće i povrće.

Već tokom prve sedmice izgubila je tri kilograma, a kasnije, uz redovnu vježbu, kilogrami su se počeli sami topiti.

"Prvi put u životu sam imala kontrolu nad sobom. Znala sam reći ne i biti umjerena u tome ako se odlučim pojesti kocku čokolade", kazala je Jenkins, dodavši da sada konačno shvata ko je ona uopće i tek sada, nakon toliko godina, dopada se sama sebi.

Organizacija Slimming World ove godine proglasila je upravo Harriet Jenkins najvitkijom ženom, prenio je Daily Mail.