Zdravlje
0

Očevi su krivi zbog gojaznosti djece

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Studija sprovedena u glavnom gradu Australije, Sydneyju, pokazuje jasnu krivicu očeva zbog gojaznosti njihove djece. Rezultati istraživanja pokazali su da očevi koji se ne interesuju za odgoj djece i koji se radije bave poslom ili privatnim hobijima, snose veliku odgovornost zbog gojaznosti svoje djece.

U ovoj studiji učestvovalo je 5.000 očeva. Oni očevi koji ne postavljaju jasne granice svojoj djeci u svim sferama života, ne samo kada je hrana u pitanju, bore se sa prekomjernim kilogramima svoje djece.

Institut Murdoch i dječija bolnica Royal Melbourne potvrdili su svojim studijama da očevi koji nemaju jasne stavove prema svojoj djeci, u velikoj mjeri odgovaraju za njihovu prekomjernu težinu.

Specijalistkinja Melissa Wake rekla je da ove studije jasno pokazuju koliki je utjecaj očeva na gojaznost djece i to još u ranom djetinjstvu.

Studija je pokazala iznenađujuće mali utjecaj majke na tjelesnu težinu djece.

"Često se krive majke zbog gojaznosti djece. Ova studija međutim pokazuje da zapravo trebamo posmatrati cjelokupnu porodicu i njenu odgovornost za rješavanje ovog problema", naglasila je Wake.

Dječija gojaznost je u porastu u svim zemljama i predstavlja veliki zdravstveni problem za djecu u razvoju.