Nova saznanja naučnika
42

Obrok prije spavanja neće povećati koncentraciju šećera u krvi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izbjegavanje hrane prije spavanja vjerovatno neće optimizirati nivo šećera u krvi i neće doprinijeti zdravlju, ukazuje nova studija.

Neki stručnjaci kažu da izbjegavanje uzimanja obroka dva sata prije odlaska u krevet pomaže u sprečavanju visokog nivoa šećera (glukoze) u krvi i s tim povezanih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i bolesti srca. Međutim, nema jasnih dokaza koji bi podržali ovu teoriju.

U potrazi za odgovorima, istraživači su analizirali trogodišnje zdravstvene podatke više od 1.550 zdravih osoba u Japanu. Međutim, dvije trećine od ukupnog broja ispitanika su bile osobe starije od 65 godina.

Blizu 16 posto muškaraca i 7,5 posto žena zaspalo je u roku od dva sata nakon večere.

Tokom tri godine nije bilo značajne promjene u nivoima HbA1c faktora, dugoročne mjere prosječne koncentracije glukoze u krvi koja se smatra pouzdanim pokazateljem budućih zdravstvenih rizika.

Prosječna HbA1c koncentracija iznosila je 5,2 posto u prvoj godini, a 5,58 posto u drugoj i trećoj godini, tj. u tri godine istraživanja kretala se u normalnim granicama. Nije bilo značajnih razlika između muškaraca i žena.

Težina, krvni pritisak, masnoća u krvi (trigliceridi), nivoi fizičke aktivnosti, pušenje i alkohol bili su snažnije povezani s promjenama u nivoima HbA1c faktora nego što je to bilo vrijeme između jela i odlaska u krevet, otkrili su istraživači.

Studija je objavljena u online časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health.

S obzirom na to da je ovo bila opservacijska studija, istraživači nisu mogli utvrditi tačne uzroke. Oni također nisu znali tačno vrijeme ili sadržaj večernjih obroka ljudi, što je svakako moglo utjecati na rezultate, prenosi Health24.

Pošto tradicionalna japanska dijeta sadrži mnogo povrća i s obzirom na to da se dosta temelji na supi, a porcije su izrazito male, rezultati se možda neće odnositi na druge nacije prema mišljenju Su Su Mawa, studenta na Fakultetu zdravstvenih nauka Univerziteta Okayama u Japanu.

"Više pažnje treba posvetiti zdravim porcijama i komponentama hrane, adekvatnom spavanju i izbjegavanju pušenja, alkohola i održavanju optimalne težine, jer su ove varijable imale veći utjecaj na metaboličke procese", stoji u istraživanju.