Može izazvati upalu
22

Nutricionisti tvrde da biste mnogima omiljeni dodatak hrani trebali izbjegavati

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako želite da svedete unos šećera na minimum kako biste smanjili rizik od brojnih zdravstvenih problema, neželjenog debljana i gojaznosti stručnjaci preporučuju da prestanete jesti kečap s dodatkom šećera.

Neki od vaših omiljenih dodataka hrani mogu značiti veliki doprinos zdravstvenim rizicima kao što su upala i debljanje tokom vremena, a posebno oni koje sadrže velike količine dodanog šećera. Studije su povezale visok unos šećera sa upalom, što može dovesti do niza zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes i rak, uz neželjeno debljanje i gojaznost.

Ako želite da svedete unos šećera na minimum kako biste smanjili rizik od ovih problema, zdravstveni stručnjaci preporučuju da prestanete jesti kečap s dodanim šećerom. Iako može izgledati kao bezazleno uživanje, konzumacija kečapa s dodatkom šećera može negativno utjecati na vaše zdravlje.

Magazin She Finds kontaktirao je nutricionistice Tristu Best i Mary Sabat koje su pojasnile kako svakodnevno konzumiranje kečapa s dodatkom šećera može utjecati na organizam.

Iako se kečap može činiti bezopasnim u usporedbi s kremastim opcijama s visokim udjelom masti kao što je majoneza, stručnjaci upozoravaju da vrste s dodatkom šećera zapravo mogu utjecati na vaše zdravlje, dovodeći do upale i debljanja s vremenom.

"Dok su proizvođači počeli da nude varijante kečapa bez dodanog šećera, većina potrošača se i dalje okreće tradicionalnom kečapu iz preferencije i navike", ističe Best, upozoravajući da "većina marki kečapa nudi 4 grama dodanog šećera u samo jednoj kašiki.

Sav taj šećer može ugroziti vaše zdravlje, što može rezultirati upalom i salom na stomaku.

"Previše dodanog šećera u ishrani povećat će količinu unesenih kalorija i istovremeno povećati rizik od hroničnih bolesti", kaže Best, "Zdravlje crijeva također može početi uzimati danak, jer ishrana bogata šećerom potiče crijevnu disbiozu i neravnotežu crijevnih bakterija".

"Višak šećera u kečapu može dovesti do debljanja jer tijelo skladišti neiskorišteni šećer kao mast. Osim toga, konzumiranje slatkih začina poput kečapa može povećati ukupni kalorijski unos bez pružanja značajnih nutrijenata ili sitosti", navodi Sabat. .