Obratite pažnju
16

Nesvjesna greška pri odabiru doručka koja doprinosi debljanju

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Doručak uprkos najboljim namjerama može postati zamka koja vam otežava da izgubite višak kilograma, a mnogi nisu svjesni da odabirom prerađene hrane bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerima odmažu sebi.

Doručak, koji se često reklamira kao najvažniji obrok u danu, postavlja ton za naše cjelokupno blagostanje tokom dana. Međutim, doručak ponekad može postati zamka kada je u pitanju održavanje zdravog načina života. Nesvjesno, neki odabiri pri doručku mogu nenamjerno doprinijeti debljanju vrlo čestim greškama koje možda niste primijetili.

Obrok koji je bogat rafiniranim ugljikohidratima i šećerima, kao što su slatke žitarice ili peciva, može pružiti brzi porast energije, ali često dovodi do jutarnjeg pada i pojačane gladi.

Ove prerađene opcije doručka mogu doprinijeti debljanju jer im nedostaju vlakna i proteini potrebni da biste se osjećali siti i zadovoljni tokom cijelog jutra. Brzi skok šećera u krvi praćen padom može izazvati žudnju za još slatkim ili visokokaloričnijim grickalicama kasnije u toku dana.

Doručak bez proteina i vlakana ne pruža trajnu sitost. Proteini i vlakna pomažu da se osjećate sitima i zadovoljnim tokom dužeg perioda, smanjujući vjerovatnoću grickanja nezdrave hrane bogate kalorijama između obroka.

Također doručak bogat šećerom može poremetiti funkciju inzulina u vašem tijelu. To može postupno rezultirati inzulinskom rezistencijom, stanjem u kojem vaše stanice postaju manje osjetljive na inzulin, što može povećati vjerovatnoću povećanja tjelesne težine i razvoja dijabetesa tipa 2.

Da biste podstakli efikasno upravljanje težinom, preporučuje se odabir doručka koji uključuje mješavinu proteina, vlakana i zdravih masti uz ograničavanje unosa rafiniranih šećera i ugljikohidrata.

Ovaj pristup može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju žudnje i pružanju trajne energije tokom jutarnjih sati, čime se olakšava režim ishrane koji je svjesniji zdravlja i upravljanje težinom.