Istraživanje
0

Nesanica česta kod oboljelih od raka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od polovice oboljelih od raka pati tokom liječenja od nesanice, a neki od njih imaju problema sa spavanjem mjesecima poslije, pokazala je najnovija studija.

Istraživači prevođeni Joseom Savardom iz Univerzitetskog centra za ispitivanje raka u Quebecu pitali su oko 1.000 pacijenata koji su operirali rak jesu li imali problema zaspati ili su ostajali budni tokom noći.

"Nesanica je čest i trajan problem oboljelih od raka, osobito ako se radilo o sindromu", napisao je Savard u časopisu Journal of Clinical Oncology govoreći o sindromu nesanice.

Radi se o grupi simptoma, među ostalim i onome kada je nekoj osobi, najmanje tri noći u sedmici, potrebno više od pola sata da bi se zaspala.

"Rane preventivne strategije, kao što je kognitivno-bihevioralna terapija, mogu spriječiti da problem postane teži i hroničan", istaknuo je Savard.

Tokom liječenja, 73 posto ispitanih pacijenata prijavilo je probleme s nesanicom, a kod polovice njih problemi su bili toliko izraženi da bi se mogli svesti pod sindrom nesanice. To je tri puta češće nego u opće populacije.

Godinu dana nakon liječenja, 38 posto pacijenata imalo je simptome nesanice, pokazala je studija.

"Tek je nedavno nesanica prepoznata kao problem od kojeg pate oboljeli od raka", rekla je Julienne Bower sa Sveučilišta California u Los Angelesu koja je vodila drugu, sličnu studiju.