Zdravlje
0

Nesanicu prati veći rizik od srčanog udara

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje pate od nesanice imaju od 27 do 45 posto veći rizik od srčanog udara, pokazalo je norveško istraživanje kojim se upozorava na to da trećina stanovništva pati od problema sa spavanjem, prenose mediji.

"Važno je da ljudi budu svjesni te veze između nesanice i srčanog udara i razgovaraju sa svojim doktorom ukoliko imaju simptome", poručuju autori istraživanja.

"Problemi spavanja uobičajeni su i relativno ih se lako liječi", kaže voditelj istraživanja Lars Erijk Laugsand sa norveškog sveučilišta u Trondheimu.

Tim je proučio odgovore 52.000 odraslih Norvežana koji su sudjelovali u nacionalnom istraživanju simptoma nesanice u razdoblju od 1995. do 1997. godine. Nakon toga istraživači su izdvojili 2.368 osoba koje su tokom sljedećih 11 godina pretrpjele prvi srčani udar.

Nakon uzimanja u obzir faktora poput dobi, spola, bračnog statusa, stepena obrazovanja, krvnog pritiska, kolesterola, šećerne bolesti, tjelesne mase, tjelovježbe, smjenskog rada, depresije i anksioznosti, istraživači su utvrdili da je najveći skok rizika zabilježen među onima s najvećim problemima u spavanju.

Uspoređujući grupe koje nisu imale problema sa spavanjem s onima koje su se žalile na gotovo svakodnevnu nesanicu utvtrdili su da je rizik 45 posto veći u grupi koja pati od teških nesanica.

Grupa koja je kazala da može zaspati, ali ne spava cijelu noć imala je 30 posto veći rizik od srčanog udara, a kod onih koji su kazali kako se bude s osjećajem da se nisu naspavali rizik je bio 27 posto veći.

Slične veze nesanice i bolesti kardiovaskularnog sustava već su pokazala neka ranija istraživanja u SAD.