Provjerite ih
30

Neophodan mineral za ljudski organizam: Ovi simptomi otkrivaju da li imate nedostatak magnezija

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Magnezi je jedan od važnijih minerala u ljudskom organizmu jer reguliše rad mišića i živaca, krvni pritisak, razinu šećera u krvi te proizvodnji energije.
Ono što je naručito važno jeste da magnezij ima ključnu ulogu u biohemiji mozga jer reguliše različite puteve živčanih stanica koje su povezane s pojavom depresije.

Stoga, nedovoljan unos magnezija može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, dijabetesa, hipertenzije i drugih. Simptomi koji ukazuju na nedostatak magnezija su brojni, a ovo su neki od prvih simptoma koje možete primijetiti.

Blaga tjeskoba i nervoza

Magnezij pomaže u kontroli stresa, što potvrđuju studije koje pokazuju da osobe koje pate od psihološkog stresa ili povezanih simptoma imaju smanjen status magnezija. Zapravo, stres povećava gubitak magnezija, što rezultira nedostatkom, a s druge strane nedostatak magnezija može povećati ranjivost tijela na stres.

Glavobolje i migrene

Neki ljekari navode da oni koji pate od migrene da ujedno pate i od nedostatka magnezija. Nekoliko obećavajućih studija pokazuje da magnezij može spriječiti, pa čak i ublažiti migrene.

Grčevi u mišićima i slabost

Magnezij pomaže vašim mišićima da se opuste nakon fizičke aktivnosti, a čak 90 posto magnezija u vašem organizmu nalazi se u vašim mišićima i kostima. Stoga, ukoliko dođe do pada magnezija, tijelo će ga uzimati iz vaših mišića, što može dovesti od grčeva u mišićima i slabosti.

Umor

Budući da je magnezij neophodan za stvaranje i korištenje energije u našem organizmu, zbog njegovog nedostatka može doći do pada energije, a kao rezultat toga osjećat ćete umor i iscrpljenost.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Magnezij je učinkovita terapija za simptome PMS-a, uključujući promjene raspoloženja, depresiju, anksioznost, nesanicu, zadržavanje vode i osjetljivost grudi.

Nekvalitetan san

Konzumiranje magnezija kao suplementa uglavnom se preporučuje pred spavanje jer će vam to pomoći da bolje spavate. Magnezij može pomoći kod simptoma kao što su nesanica, loš kvaliteta sna, ali i on vam pomaže i kod buđenja.