Istraživanje u Engleskoj
13

Neki stručnjaci sada ipak tvrde da je nepoznato koliko je vitamin D učinkovit u zaštiti od korone

V. K.
Vitamin D ima veliki značaj za zdravlje čovjeka/Ilustracija:Shutterstock
Vitamin D ima veliki značaj za zdravlje čovjeka/Ilustracija:Shutterstock
Britanski stručnjaci naglasili su kako trenutno nema dovoljno dokaza da suplementi vitamina D štite ljude od koronavirusa.
Stručna komisija koja se sastoji od članova Nacionalnog instituta za zdravstvo i njegu, Javnog zdravstva Engleske i Naučnog savjetodavnog odbora za prehranu, naglasila je kako je potrebno uraditi dodatna istraživanja kako bi se dokazao pozitivan učinak vitamina D kada je riječ o zaštiti od koronavirusa.

Ipak, iako britanski stručnjaci nisu potpuno sigurni u efekte vitamina D u zaštiti od koronavirusa, savjetovali su građanima da i dalje uzimaju preporučene dnevne doze vitamina kako bi tokom zimskog perioda kosti i mišići ostali u potpunosti zdravi.

Zdravstveni zvaničnici izvršili su reviziju dokaza o vezama između vitamina D i koronavirusa nakon što je određeni broj studija sugerirao da bi vitamin D mogao igrati značajnu ulogu u imunološkom odgovoru tijela na respiratorne viruse.

Međutim, nakon istraživanja, otkrili su da i dalje ne postoji dovoljno dokaza koji bi povezali vitamin D i zaštitu od koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci koji su proučavali dokaze rekli su da je potrebno više visokokvalitetnih kontroliranih ispitivanja prije nego što bi mogli donijeti bilo kakve zaključke.

Britanske vlasti su već ranije donijele odluku da će više od 2,5 miliona ljudi u Engleskoj, koji pripadaju rizičnoj skupini, ove zime dobiti besplatne isporuke vitamina D.

Vlasti u ovoj zemlji saopćile su da će isporuke četveromjesečnih zaliha vitaminom D početi u januaru, što bi trebalo poboljšati njihovo zdravlje, održati zdravim kosti i mišiće.