Iznenađujući zaključak
62

Naučnici pušenje kanabisa povezali s povećanim brojem spermatozoida

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Muškarci koji su pušili kanabis u nekom trenutku svog života imali su značajno veći broj spermatozoida u odnosu na one muškarce koji nisu, stoji u najnovijim istraživanjima.

Međutim, naučnici su otkrili da ne postoji značajna razlika u koncentraciji sperme između sadašnjih i bivših pušača.

Dr. Jorge Chavarro je rekao da su nalazi bili neočekivani i naglasio je kako se malo zna o učincima marihuane na reproduktivno zdravlje, ali i na zdravstvene efekte marihuane uopćeno.

No, vanredni profesor nutricionizma i epidemiologije u Harvard Chan školi je istakao da se rezultati moraju tumačiti s oprezom.

Feiby Nassan, glavna autorica studije, kaže da su nalazi suprotni onome što je tim pretpostavljao prije početka istraživanja.

"Tokom naše studije došli smo i do pretpostavke da muškarci s većom koncentracijom testosterona imaju veću vjerovatnoću da se upuste u ponašanje koje je rizično, uključujući i pušenje marihuane", dodala je dr. Nassan.

Istraživači su očekivali da će pušenje kanabisa biti povezano s lošijim kvalitetom sperme, jer su prethodne studije ukazivale na to da droga ima negativne efekte na reproduktivno zdravlje.

U novom istraživanju prikupljeno je 1.143 uzoraka sperme od 662 muškarca između 2000. i 2017. godine. U prosjeku, muškarci su imali 36 godina, bijelci i školovani i od svih učesnika 55 posto je izjavilo da su pušili marihuanu u nekom trenutku svog života.

Također, istraživači su još jednom upozorili da postoje ograničenja u nalazima, jer su neki od učesnika možda prijavili nedovoljnu upotrebu kanabisa, javlja Sky News.

Studija tima objavljena je u časopisu Human Reproduction.