Zdravlje
41

Naš mozak je isključen kada konzumiramo niskokaloričnu hranu

Klix.ba
Naš mozak bolje funkcionira kada konzumiramo visokokaloričnu hranu, čak i onda kada ona ima lošiji okusu od manje kaloričnih zamjena, tvrdi novo istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta Yale otkrili su da hrana bogata kalorijama izaziva bolje reakcije u mozgu. Oni su otkrili da postoje dva različita moždana kruga koja se aktiviraju kada ljudi jedu. Jedan od krugova odnosi se na fluktuacije nivoa šećera u krvi, dok drugi reaguje na osnovu toga da li nam se dopada ili ne dopada okus hrane.

"Mozgu je ustvari jedino stalo do kalorija", kazala je Dana Small, psihologinja s Yalea.

Tim istraživača je zamolio grupu volontera da probaju nekoliko vrsta pića različitih okusa, od kojih su neki sadržavali kalorije, a drugi su bili bez kalorija.

Nakon tri sedmice su otkrili da je grupa koja je konzumirala kalorična pića bila puno zadovoljnija njihovim okusom zbog visokog nivoa šećera u njihovoj krvi. Naučnici napominju da ispitanici nisu znali da su u njihova pića dodane kalorije.

Ista stvar se dešava i sa hranom.