Zdravlje
10

Zašto jedemo velike količine hrane kada smo tužni?

Klix.ba
Kada dožive emotivni slom većina žena se počne tješiti nekom vrstom hrane. Ali zašto nakon nekoliko kašika ne možemo prestati jesti sladoled u tom stanju?

Nova studija sugeriše da emocije mogu učiniti da okus hrane bude drugačiji i ono što je bitnije, slabije registrujemo koliko kalorija unosimo.

Istraživači s Univerziteta Wurzburg u Njemačkoj otkrili su kako ljudi koji su djelomično sretni ili tužni bolje otkriju gorak, sladak ili kiseo okus.

Gledajući emotivne video snimke učesnicima studije je sposobnost detektovanja ovih okusa porasla za 15 posto.

Grupa volontera probala je kremasta pića koja sadrže različite nivoe masnoća. Prije nego su ih degustirali pogledali su tri različita videosnimka, jedan sa sretnom, jedan s tužnom scenom i jedan dosadan.

Otkriveno je kako dosadni videosnimci nisu imali utjecaja na čulo okusa.

No emotivni video klipovi utjecali su tako da učesnici nisu bili u stanju otkriti da li pića imaju nisku ili visoku koncentraciju masnoća.

Ovo otkriće može pomoći u terapiji ljudi koji pate od depresije kao i onima koji žele na dijetu a imaju emotivnih problema.