Zdravlje
2

Nakon dizanja cijena za više od 5.000 posto: Cijene lijeka koji koriste oboljeli od AIDS-a bit će snižene

Klix.ba
Martin Shkreli
Martin Shkreli
Američka kompanija koja je suočena s bijesnim reakcijama javnosti nakon što je odlučila podići cijenu lijeka koji koriste oboljeli od AIDS-a za više od 5.000 posto, saopćila je kako će spustiti cijenu.

Martin Shkreli šef Turingov Pharmaceuticalsa rekao je američkim medijima da će cijene lijeka pasti, ali nije saopćio za koliko.

Osnivač i glavni izvršni direktor kompanije u augustu je za 55 miliona dolara kupio prava za prodaju 62 godine starog lijeka "daraprima", koji se koristi za liječenje potencijalno smrtonosnih parazitskih infekcija.

Ubrzo nakon toga, cijena lijeka, čiji troškovi proizvodnje iznose oko jedan dolar, povećana je na 750 dolara po tableti.

On je kazao kako je cijena lijeka povećana zbog toga što kompanija mora profitirati na lijeku. Takve tvrdnje osporili su medicinski stručnjaci koji su kazala kako je povećanje cijena neopravdano.

Shkreli je u ponedjeljak branio povećanje cijena, rekavši kako će time biti omogućene i nove metode liječenja, te je optužio kritičare kako ne razumiju farmaceutsku industriju.