biznis
98

Uhapšen Martin Shkreli, biznismen koji je podigao cijenu lijeka za HIV sa 13 na 750 dolara

Klix.ba
Martin Shkreli
Martin Shkreli
Bivši direktor kompanije Retrophin Inc, biotehnološke firme koju je osnovao 2011. godine, optužen je za prevaru jer je ilegalno uzimao zalihe lijekova.

Radi se o Martinu Shkreliju, koji je podigao cijenu lijeka ključnog za spašavanje osoba zaraženih HIV-om. CIjena lijeka je sa 13,50 dolara "skočila" na čak 750 dolara. Shkreli je uhapšen pod optužboom za prevaru povezanu s kompanijom koju je osnovao. Tereti se da je ilegalno uzimao zalihe lijeka iz kompanije Retrophin Inc i koristio ih za isplatu dugova nepovezanih s ovim poslom.

Shkreli je izbačen iz kompanije 2014. godine, a tužio ga je upravni odbor.

Nakon što je njegov fond MSMB Capital izgubio milione, Shkreli je navodno vršio tajne isplate i ugovarao consulting aranžmane. Dobio je nadimak "najomraženiji muškarac na internetu" nakon što je kupio prava na Daraprim, lijek koji se koristi u liječenju onih sa oslabljenim imunitetom zbog HIV-a. Potom je podigao cijenu za 5.000 posto, sa 13,50 na 750 dolara.

Shkreli je prvo tvrdio da će sniziti cijenu lijeka, ali se kasnije predomislio.

Kada je Hillary Clinton rekla da smanjenje cijene od 10 posto nije dovoljno, on se sam nasmijao. Kasnije je na Forbesovom samitu u New Yorku rekao da je želio još više podići cijenu jer njegovi investitori žele maksimalan profit. Sada se suočava s tužbom Retrophina, kompanije koja tvrdi da je odgovoran za transakcije između investitora fonda MSMB i biotehnološke kompanije.

Očekuje se i paralelno pokretanje građanske parnice.