Zdravlje
9

Lijek koji koriste oboljeli od AIDS-a umjesto 13,50 koštat će 750 dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka farmaceutska kompanija Turing odlučila je povećati cijenu lijeka koji koriste oboljeli od AIDS-a za čak 5.000 posto.

Farmaceutska kompanija Turing pravo na distribuciju lijeka Daraprim stekla je u augustu ove godine. Izvršni direktor ove farmaceutske kompanije Martin Shkreli je kazao kako će se zarada od prodaje ovog lijeka uložiti u dodatna istraživanja. Ovaj lijek se koristi za liječenje toksoplazmoze, odnosno parazitskog oboljenja koje pogađa ljude sa slabim imunitetom.

Nakon nove odluke kompanije Turing doza Daraprima u SAD-u više neće koštati 13,50 dolara već 750 dolara.

"Morali smo ostvariti profit sa ovim lijekom. Farmaceutske kompanije prije nas prodavale su ga gotovo besplatno. Ako pogledate da novi lijekovi koji se koriste u liječenju oboljelih od raka koštaju i do 100 hiljada dolara, Daraprim je i dalje jeftiniji u odnosu na njih", izjavio je Shkreli.

Udruženje za infektivne bolesti u Americi, kao i brojni zdravstveni radnici poslali su otvoreno pismo kompaniji Turing, s ciljem da preispitaju svoju odluku.

"Ovaj trošak je neopravdan i neodrživ je za sistem zdravstvene zaštite", navedeno je između ostalog u pismu.

Doktorica Wendy Armstrong iz Medicinskog udruženja HIV smatra da je nepotrebno ulagati u sredstva za liječenje toksoplazmoze.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, izjavila je da će pokrenuti tužbu protiv kompanije koja je odlučila povećati cijenu Daraprima.