Zdravlje
0

Na međunarodnu scenu stupaju grah, grašak i druge mahunarke

Klix.ba
Odmah nakon početka međunarodne kampanje podizanja svijesti o značaju kinoe u ishrani, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) iznosi na "globalni sto" i novu grupu namirnica - mahunarke.

Posebnu grupu mahunarki koje spadaju u grupu leguminoza čine suhi grašak, grah, leblebije i leća. Oni se uzgajaju i konzumiraju na svim kontinentima. U mnogim zemljama ove mahunarke imaju veliki ekonomski značaj i karakteristične su za nacionalna jela. No ipak, njihove prehrambene vrijednosti i ekološki značaj su često zanemareni.

Međutim, očekujemo da će se u 2016. godini koja je proglašena Međunarodnom godinom mahunarki, svijest o značaju ovih leguminoza promijeniti, saopćeno je iz FAO-a.

U saradnji sa partnerima iz Kanade, koja je druga u svijetu po proizvodnji mahunarki, predstavnicima kanadske ambasade i kompanije Agro-Haribec, FAO Regionalni ured za Evropu i centralnu Aziju organizira niz promotivnih događaja povodom Međunarodne godine mahunarki. Prvi u nizu sastanaka koji će okupiti stručnjake iz ove oblasti, predstavnike akademske zajednice, proizvođače i stručnjake u oblasti sigurnosti hrane bit će održan u Budimpešti 16. marta, a potom slijede sastanci u Zagrebu (18. marta), Sarajevu (21. marta) i Beogradu (23. marta).

"Kada uživamo u tanjiru tople juhe od leće, rijetko mislimo o svim značajnim vitaminima (C, beta-karoten) i mineralima (željezo, magnezij, fosfor), koje unosimo u organizam", ističe Eleonora Dipo, stručnjakinja FAO za sigurnost hrane i zaštitu potrošača. "Mahunarke su zdrav i ekonomski pristupačan izvor hranljivih materija i omogućavaju raznoliku prehranu".

Međutim, postoje i ostale prednosti mahunarki. Ova posebna grupa mahunarki zapravo tlu na kojem su uzgojene "vraća" nutritivne materije.

"Sposobnost mahunarki da vezuju azot iz vazduha i pretvaraju ga u azotno đubrivo, u kombinaciji sa rotacijom usjeva, zapravo revitalizuje tle", navodi Avetik Nersisijan, stručnjak za poljoprivredu FAO. "Za uzgoj mahunarki je potrebno manje đubriva, što ih čini veoma korisnim sa stanovišta zaštite sredine".

U nekim dijelovima svijeta mahunarke su uzgajane prije 2000 godina, navodi Nersisijan. U današnjem svijetu, mahunarke mogu također mogu biti značajan dio globalne strategije za ublažavanje klimatskih promjena.