Zdravlje
0

Muškarci koji gube kosu moguće da imaju problema sa srcem

Klix.ba
Muškarci koji počinju gubiti kosu na tjemenu vjerovatno imaju problema sa srcem, tvrdi se u novoj studiji koju su proveli japanski naučnici.

Istraživanje u kojem je učestvovalo čak 37.000 ljudi pokazalo je da 32 posto ćelavih muškaraca ima veću vjerovatnost od koronarnih bolesti srca.

Naime, nakon višegodišnjeg istraživanja naučnici sa Univerziteta u Tokiju su ustanovili da muškarci koji počinju gubiti kosu na tjemenu nerijetko imaju srčanih problema. Naravno, u obzir je uzimana i njhova dob te historija bolesti u porodici, objavio je BBC.

"Ustanovili smo da postoji veza između gubitka kose na tjemenu i rizika od koronarne bolesti srca. Naravno, to jeste povezano, međutim moramo istaći da pušenje cigareta, pretilost te visok holesterol i krvni pritisak mnogo više povećavaju rizik od srčanih bolesti", kazao je voditelj studije Tomohide Yamada.

Dodao je da mladi muškarci koji počinju gubiti kosu na tjemenu trebaju poraditi na svom životnom stilu i početi mijenjati životne navike te živjeti što zdravije.

Ipak, ljekari su istakli da muškarci koji ćelave ne trebaju previše brinuti zbog rezultata studije.

"Potrebno je još dodatnih istraživanja kako bi se zaista ustanovilo da postoji veza između gubitka kose i rizika od srčanih bolesti. Svakako, smatram da je za muškarce bolje da obrate pažnju na svoj struk, odnosno težinu, umjesto na kosu. Muškarci teško da mogu učiniti nešto u vezi sa tim što gube kosu, pogotovo ako je to nasljedno, ali moraju znati da zaisgurno mogu umanjiti rizike od bolesti srca tako što će prestati pušiti, održavati težinu i hraniti se zdravo", kazala je dr. Doireann Maddock.