Zdravlje
9

Četiri bitna faktora koja će vam produžiti život

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Četiri zdrave navike mogu vas zaštititi od bolesti srca i produžiti vam život, tvrde naučnici.

Otkriveno je da jednostavne promjene u načinu života mogu poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od smrti za čak 80 posto.

Redovna tjelovježba, mediteranski stil prehrane, održavanje normalne tjelesne težine i, što je najvažnije, nekonzumiranje cigareta i duhana su ključne zdrave navike, kažu američki stručnjaci, prenosi Daily Mail.

Velika studija provedena je na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoreu, Maryland, te su, između ostalog, ustanovljeni ključni faktori za zdravlje srca.

Analizirani su podaci dobijeni od više od 6.200 muškaraca i žena u dobi od 44 do 84 godine, različitih rasa i porijekla. Svi su praćeni u prosjeku sedam i po godina. Oni koji su usvojili sve četiri zdrave navike imali su 80 posto nižu stopu smrtnosti u tom razdoblju u odnosu na sudionike koji nisu praktikovali zdrav način života.

"Od svih faktora, ustanovili smo da je najznačajnije ne pušiti duhan, odnosno cigarete. Utvrdili smo, naime, da su pušači u najrizičnijoj grupi, čak ispred pretilih i fizički neaktivnih ljudi", naveli su stručnjaci, posebno ističući sve pogodnosti unošenja što više voća i povrća u prehranu.