Zdravlje
46

Duhan je štetniji od viška kilograma

SRNA
Osobe koje prestanu pušiti imaju manje šanse da dožive srčani ili moždani udar u poređenju sa aktivnim pušačima, čak i ako su u procesu prestanka pušenja dobile nekoliko kilograma, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Pozitivni dugoročni efekti prestanka pušenja utvrđeni su ranije, ali istraživači kažu da do sada nije bilo jasno kakav utjecaj vrši rast tjelesne težine u tom procesu.

"Povećanje težine je realna briga za pušače koji žele da ostave duhan, a tu možda nije riječ samo o estetici", izjavila je doktorica Carole Clair, sa Univerziteta u Lozani, koja je učestvovala u ovom istraživanju, prenio je Reuters.

Pušači zbog nikotina imaju ubrzane tjelesne funkcije i rad srca, zbog čega troše nešto više kalorija od nepušača. Zbog toga im se metabolizam usporava kada prestanu pušiti, a to dovodi do povećanja tjelesne težine.

Naučnici su analizirali podatke o 3.251 osobi koje su imale zdravstvene preglede svake četiri godine od 1984. do 2011. godine. Jedna trećina među njima su bili pušači.

Ukupno 631 učesnik istraživanja doživio je srčani ili moždani udar ili je obolio od neke druge vrste kardiovaskularne bolesti.

Utvrđeno je da su osobe koje su prestale pušiti imale 50 posto manje šansi da će ih zadesiti problemi sa srcem, u poređenju sa onima koji su i dalje pušili.

Oni koji su ostavili cigarete u prosjeku su se udebljali za 2,7 do 3,6 kilograma, ali to nije imalo uočljiv efekat na njihovo kardiovaskularno zdravlje.

"To su dobre vijesti. Možete biti sigurni da ćete biti zdraviji ako ostavite pušenje, čak i ako se malo ugojite poslije toga", izjavio je doktor Michael C. Fiore sa Univerziteta u Wisconsinu, koji je također učestvovao u ovom istraživanju.