Pomoću matičnih ćelija
322

Muškarac iz Amerike mogao bi biti prvi čovjek izliječen od dijabetesa tipa 1

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kontrolu nad životom Briana Sheltona imao je dijabetes tipa 1, međutim, nakon što se podvrgnuo testnom tretmanu infuzije ćelija uzgojenih iz matičnih ćelija - njegovo tijelo je bilo u stanju samostalno kontrolirati šećer, zbog čega se smatra prvim izliječenim od ove bolesti.

Kada bi mu šećer u krvi naglo pao, izgubio bi svijest bez upozorenja, piše New York Times. Zabio se motociklom u zid, onesvijestio se u dvorištu kupca dok je dostavljao poštu, a nakon tih epizoda, njegov nadređeni mu je rekao da se penzioniše, nakon četvrt vijeka rada u poštanskoj službi. Imao je 57 godina.

Njegova bivša supruga, Cindy Shelton, odvela ga je u svoj dom jer se bojala da ga ostavi samog cijeli dan.

Početkom ove godine uočila je poziv za ljude sa dijabetesom tipa 1 da učestvuju u kliničkom ispitivanju kompanije Vertex Pharmaceuticals. Kompanija je testirala tretman koji je decenijama razvijao naučnik koji se zakleo da će pronaći lijek nakon što su njegov sin, a potom i kćerka tinejdžerka, dobili razornu bolest.

Shelton je bio prvi pacijent koji je 29. juna dobio infuziju ćelija, uzgojenih iz matičnih ćelija, a koje podsjećaju na ćelije pankreasa koje proizvode insulin, koje su prvobitno nedostajale njegovom telu.

Sada, nakon tretmana, njegovo tijelo automatski kontrolira razinu inzulina i šećera u krvi.

Shelton, koji sada ima 64 godine, mogao bi biti prva osoba izliječena od bolesti novim tretmanom za koji se stručnjaci nadaju da će pomoći milionima koji pate od dijabetesa tipa 1.

"To je potpuno novi život", rekao je Shelton za Times, "To je kao čudo."

Stručnjaci za dijabetes bili su zapanjeni, ali su pozvali na oprez jer se ispitivanje tretmana nastavlja i trajat će pet godina, a uključuje 17 osoba s teškim slučajevima dijabetesa tipa 1. Tretman nije namijenjen za liječenje češćeg dijabetesa tipa 2.

Tri decenije istraživanja

"Čekali smo da se ovako nešto dogodi bukvalno decenijama", rekao je dr. Irl Hirsch, stručnjak za dijabetes sa Univerziteta Washington koji nije bio uključen u istraživanje.

Sve je počelo 30-godišnjom potragom biologa sa Univerziteta Harvard, Douga Meltona koji nije mnogo razmišljao o dijabetesu sve do 1991. godine kada je njegov šestomjesečni sin Sam dobio ovu dijagnozu.

Za razliku od češćeg i blažeg dijabetesa tipa 2, tip 1 je brzo smrtonosan osim ako pacijenti ne dobiju injekcije inzulina i vremenom ne postaje bolje.

Pacijenti su u opasnosti da oslijepe - dijabetes je vodeći uzrok sljepoće u ovoj zemlji. Također je vodeći uzrok zatajenja bubrega. Osobe sa dijabetesom tipa 1 su u opasnosti od amputacije nogu i smrti tokom noći jer im šećer u krvi pada tokom spavanja.

Opterećenje bolesti je i visoka cijena inzulina, čija cijena raste svake godine. Jedini lijek koji je ikada djelovao je transplantacija gušterače ili transplantacija klastera ćelija pankreasa koje proizvode inzulin. Ali nedostatak organa čini takav pristup nemogućim za veliku većinu oboljelih od bolesti.

Melton je proučavao razvoj žaba, ali je napustio taj posao, odlučan da pronađe lijek za dijabetes kako bi spasio sina, a potom i kćerku koja je dobila istu dijagnozu. Okrenuo se embrionalnim matičnim ćelijama, koje imaju potencijal da postanu bilo koja ćelija u tijelu. Njegov cilj je bio da ih pretvori u ćelije za liječenje pacijenata, što je na kraju i uspio.

Tokom 20 godina istraživanja Melton procjenjuje da je projekat koštao oko 50 miliona dolara, a prema rezultatima Briana Sheltona čini se da se trud isplatio, međutim, preostaje još 5 godina ispitivanja koje će dati konačnu presudu.