Važne činjenice
17

Mitovi i istine o vitaminskim suplementima

Klix.ba
Vitaminske pilule daju snagu, obnavljaju minerale i vitamine u organizmu i štite nas od infekcija jačajući imunitet, a također pomažu pri bržem oporavku nakon napora. Međutim, koliko ima istina, toliko je i mitova, a mnoge propisane pilule imaju više psihološki efekt i zapravo su placebo.

Prema različitim istraživanjima, vitaminski suplementi nisu potpuno zdravi za ljudsko tijelo. Iako nadoknađuju gubitak minerala i vitamina, oni ne mogu zamijeniti ishranu, nego su samo njen dodatak. Njihovi sastojci su prirodni, ali vitamini imaju i štetne efekte nakon što se obrade u fabrikama i pretvore u pilule. Ono što je usko povezano s prirodom ne mora nužno biti zdravo za organizam.

Također, svaki višak je štetan, a isto se odnosi i na vitaminske suplemente. Višak vitamina može oštetiti vitalne organe, uzrokovati defekte kod novorođenčadi, kao i oštećenja nerava. Predoziranje vitaminom C dovodi do dijareje i oštećenja ćelija.

Mnoge kompanije tvrde da su njihovi suplementi sigurni i zdravi, no, različita istraživanja su pokazala da su ipak nesigurni te da tvrdnje zavaravaju.

Suplementi su korisni samo onda kada organizmu nešto nedostaje, ali to ne znači da se trebate oslanjati samo na njih. Uvijek treba preferirati prirodne izvore koji uključuju voće i povrće.

Važno je znati i da se vitaminski suplementi mogu kositi s ostalim lijekovima koje pijete. Suplementi, uključujući vitamin K koji pomaže u zgrušavanju krvi te cink koji poboljšava imunitet, u kombinaciji s drugim lijekovima mogu dovesti do reakcija koje uzrokuju probleme sa zdravljem.

Vitamine ne treba uzimati na prazan stomak, jer su mnogi od njih rastvorljivi u vodi i tako se apsorbuju. Vitamini A, D, E i K se apsorbuju samo s mastima. Tako da, ako uzimate A, D, E ili K vitamin, važno je da ih unosite s malo masne hrane.