{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milioni Japanaca pate od Hikikomorija: Godinama budu zaključani u sobi i surfaju internetom

9.7.2015. u 11:09
15
23
Milioni Japanaca pate od Hikikomorija: Godinama budu zaključani u sobi i surfaju internetom
15
Hikikomori je poremećaj od kojeg pati veliki broj mladih Japanaca. Riječ je socijalnom poremećaju gdje neki čak godinama budu zaključani u sobama i surfaju internetom.
Pretpostavlja se da ih od ovog poremećaja pati skoro milion. Jedan od hikikomori eksperata u Japanu je dr. Takahiro Kato koji je kao student patio od ovog poremećaja, a sada radi na prevenciji i podizanju svijesti o njemu.

Kazao je kako je u svojoj karijeri vidio izuzetno teških slučajeva gdje su neki muškarci u 50-im godinama, a iz sobe nisu izašli skoro 30 godina.

Oni koji pate od ovog poremećaja odbijaju razgovarati s porodicom i prijateljima, ali riječ je o izuzetno inteligentnim i sposobnim osobama.

"Zabrinut sam jer već sada jedan posto populacije pati od ovog ili sličnog poremećaja. Većina su završila fakultete što ima veliki utjecaj na ekonomiju, užasan utjecaj. Neki hikikomori su diplomirali na izuzetno prestižnim fakultetima, što je veoma tužno", rekao je Kato.

Osamnaestogodišnji Yuto Onishi iz Tokija nije izašao iz svoje sobe tri godine. Liječi se već šest mjeseci. Dane provodi spavajući, a noći surfajući na internetu i čitajući japansku mangu. Tokom tog perioda nije razgovarao ni sa kim. Onishi misli kako je okidač za izazivanje ovog stanja bio incident koji se dogodio u osnovnoj školi kada ga nisu izabrali za predsjednika razreda."Jednom kada to doživiš, izgubiš realnost. Znao sam da to nije normalno, ali nisam želio to mijenjati. Osjećao sam se sigurno", rekao je Onishi.

Slučaj hikikomorija je rijedak u siromašnim porodicama. Najčešće zahvata djecu srednje klase.

"Japanski roditelji su veoma zaštitnički nastrojeni prema djeci. Nekoj djeci je veoma teško da postanu samostalna. Zbog toga Japan ima više slučajeva hikikomorija nego što je to slučaj Zapadu", rekao je Kato.

Istakao je kako u terapiji učestvuje i porodica kako bi se promijenili odnosi između njih i okruženja. Kato sarađuje s timom eksperata na Kyushu univerzitetu kako bi unaprijedio metode liječenja.

"Hikikomori nije samo mentalna bolest. Ljude moramo učiti da ponovo komuniciraju, ponašaju se u društvu i žive normalno", naglasio je Kato.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: