Nije smetnja
4

Menstrualni ciklus ne utječe na smanjenje kognitivnih sposobnosti

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dugo se pretpostavljalo da menstrualni ciklus utječe na rad mozga kod žena, ali novo istraživanje pokazalo je da hormoni tokom menstruacije zapravo nemaju nikakvog utjecaja na mentalni rad.

Istraživanje je pokazalo da nivo estrogena, progesterona i testosterona nemaju utjecaja na radnu memoriju, kognitivne veze ili sposobnost da istovremeno pratite ili obavljate dvije ili više stvari.

"Kao specijalist reproduktivne medicine i psihoterapeut radio sam s mnogo žena koje vjeruju da menstrualni ciklus utječe na njihovo blagostanje i kognitivni rad, tako da smo moj tim i ja odlučili provjeriti da li ima istine u ovom uvjerenju", rekao je profesor Leeners, voditelj istraživačkog tima.

Nakon što je provedeno istraživanje među 68 žena tokom dva ciklusa zaključeno je da hormonalne promjene uzrokovane menstrualnim ciklusom ne uzrokuju nikakve promjene u kognitivnim sposobnostima.

"Iako može biti nekih izuzetaka, generalno ne postoji veza između smanjene kognitivne sposobnosti i hormonalnih promjena tokom menstrualnog ciklusa", rekao je Leeners.