Zloćudno oboljenje
10

Melanom lociran iznad vrata je dosta teže liječiti od onih koji se nalaze niže

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože. Sudeći prema tekstu objavljenom u South African Medical Journalu (SAMJ), to je agresivan rak kože i ima nisku stopu preživljavanja ako se dijagnosticira kasno. Međutim, istraživači su nedavno otkrili i da lokacija melanoma uveliko utječe na ishod ovog oboljenja.

Rezultati nove, opisne, šestomjesečne kliničke studije sugeriraju da maligni melanom koji se razvija na kožnom području iznad vrata ima veću šansu za širenje i izvan kože u odnosu na onaj koji se razvija ispod vrata.

Otkrića su predstavljena na 28. Kongresu EADV-a u Madridu, u Španiji, početkom ovog mjeseca, piše Health24.

Studija je analizirala podatke 45 novodijagnosticiranih pacijenata s melanomom koji su bili ispitivani u razdoblju od šest mjeseci. Podijeljeni su u dvije grupe, tj. oni s melanomom iznad vrata i ispod vrata. Istraživači su imali za cilj otkriti kod kojih tipova melanoma je veća vjerovatnoća da će metastazirati (širiti se) u pogledu lokacije na tijelu.

Izvršena je kompjuterska tomografija (CT) kako bi se utvrdilo postojanje i širenje raka, a rezultati su pokazali da od 37 oboljelih od melanoma lociranog ispod vrata, nijedan nije imao udaljene metastaze. U ovoj grupi samo je jedan imao patohistološki pozitivne limfne čvorove (2,7 posto). Od osam bolesnika s melanomima iznad vrata, dva su imala patohistološki pozitivne limfne čvorove i udaljene metastaze (25 posto).

Iako je znatno više pacijenata imalo melanom ispod vrata u fazi uznapredovale bolesti, nijedan od njih nije imao udaljene metastaze u kojima se melanom proširio na druge udaljene dijelove tijela.

Studija je isto tako pokazala da melanom iznad vrata ima veću šansu da se širi izvan kože u odnosu na melanom ispod vrata.

Ne samo da je melanom najopasniji oblik raka kože, već postaje i progresivno češći, posebno u mlađoj populaciji. I dok se druga dva glavna oblika karcinoma kože, karcinom bazalnih ćelija i karcinom pločastih ćelija, rijetko šire s vanjske površine kože, sposobnost melanoma da metastazira čini ga najsmrtonosnijim zloćudnim oboljenjem kože i tada postaje sve teži za liječiti.

Istraživači govore da je, iako ostaje dug put da se potpuno iskorijeni ova vrsta raka ili da potpuno izliječe pacijente, ovo istraživanje ogroman korak naprijed u pružanju uvida u ovu vrstu raka.

"Veće razumijevanje o tim lokacijama može pomoći u određivanju i upravljanju terapijskim procesima pacijenata", objasnio je Mohammed Al Abadie, vodeći istraživač studije.

Koža je najveći organ i direktno je izložena vanjskim utjecajima. Da bi se ona bolje zaštitila, naglasak treba biti na prevenciji oboljenja. Dobra vijest je da se većina karcinoma kože može izbjeći slijedeći smjernice ljekara, a posebno treba obratiti pažnju na korištenje krema za sunčanje, korištenje šešira i naočala tokom vrelih ljetnih dana, ali je najvažnije od svega redovno pregledavati kožu.