Zdravlje
8

Medicinski stručnjaci iskritikovali ženu koja je rodila u 62. godini

Klix.ba
Roditelji su željeli ostati anonimni (Foto: Channel Seven)
Roditelji su željeli ostati anonimni (Foto: Channel Seven)
Žena iz Australije koja je nakon podvrgavanja umjetnoj oplodnji rodila dijete u 62. godini našla se na udaru kritika Australske medicinske asocijacije.

Doktor Michael Gannon kazao je kako postoje važniji prioriteti kada je riječ o ženskom zdravlju od omogućavanja rađanja djece u kasnoj životnoj dobi.

"Da li ti ljudi razmišljaju o svojoj djeci kao tinejdžerima? Sve to je jednostavno pogrešno i sebično", napisao je Gannon na Twiteru.

Partner novopečene majke navodno ima 78 godina, a ona se nakon porođaja oporavlja u jednoj privatnoj bolnici u Melbourneu.

Specijalisti za reproduktivno zdravlje ukazali su na to kako ne postoji legalna granica dobi u kojoj žena može zatrudnjeti, dok neke klinike u kojima se vrši umjetna oplodnja, kao što je Monash IVF, imaju gornju granicu od 53 godine za žene koje žele postati majke, ali niko ih ne sprečava da odu u druge države.

"To su neke godine kada žena prirodno ulazi u menopauzu i tu smo stavili granicu. Pacijentice koje se ne mogu tretirati kod nas, odlaze u druge zemlje, ali ne znamo gdje se ova 62-godišnjakinja podvrgnula umjetnoj oplodnji", rekla je doktorica Lynn Burmeister iz Monash klinike.

U posljednjoj deceniji u Australiji se utrostručio broj žena starijih od 40 godina koje se tretiraju protiv neplodnosti, a iz medicinske asocijacije smatraju kako bi zvanična dobna granica bila najbolje rješenje.

Bivši predsjednik medicinske asocijacije u Australiji Andrew Pesce kazao je kako ne postoje stvarni podaci o rizicima trudnoće i rađanja u 60-im godinama života, upravo zbog razloga što je takvih slučajeva u svijetu vrlo malo.

"Znamo da rizici od komplikacija tokom trudnoće i rađanja rastu s godinama, čak i kada je riječ o ženama koje su u ranim četrdesetim. Priroda je s razlogom odredila do kojih godina se dijete može donijeti na svijet i to bi trebalo poštovati", dodaje Pesce.

Ono što je izazvalo najveću zabrinutost kod javnosti, ali i ljekara jeste kvalitet života djeteta koje ima roditelje od 62 i 78 godina.

"Ovo dijete će možda doživjeti da mu roditelji budu živi na proslavi mature, ali šta ako preminu mnogo ranije. Da li ti roditelji imaju neku podršku, nekoga kome bi ga mogli ostaviti", dodaje Burmeister.

U većinu klinika za oplodnju dolaze mlađe žene u pratnji svojih dvostruko starijih partnera, ali takvi slučajevi ne podliježu starosnoj diskriminaciji.