Zdravlje
34

Marković: Duhanski dim utiče na sve ćelije u organizmu

SRNA
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Nacionalni koordinator za kontrolu duhana u Republici Srpskoj Darko Marković rekao je da je pušenje osnovni faktor za nastanak karcinoma pluća, da je jedan od najčešćih faktora rizika za srčani napad, te da i sterilitet može biti jedna od posljedica pušenja.

Marković je izjavio Srni da štetni produkti pušenja utiču na sve ćelije u ljudskom organizmu, počevši od gornjih respiratornih organa, bronhija, dušnika i pluća, zbog čega je pušenje osnovni faktor za nastanak karcinoma pluća.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazao da pušenje, odnosno udisanje sagorijevanja duhana i duhanskih proizvoda, stvara do 4.500 štetnih hemijskih sastojaka, od čega je 40 izrazito kancerogeno.

"Naučno je dokazano da trudnice koje puše rađaju djecu koja su manja na rođenju za 10 posto, kao i da žene koje puše češće imaju spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj. Djeca koju rode majke pušači češće obolijevaju od upala srednjeg uha, imaju češće hronične respiratorne infekcije hronične i kožne alergijske reakcije", rekao je Marković.

Povodom 31. januara, Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, Marković je naglasio da je pušenje jedan od najčešćih faktora rizika za srčani napad, osim gojaznosti i fizičke neaktivnosti.

"U svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj sve je veći problem steriliteta, što također može biti jedna od posljedica pušenja. Istraživanja su pokazala da se kod partnera koji puše poveća stepen nemogućnosti začeća", naveo je Marković.

On je dodao da je kod muškaraca koji puše dokazano da imaju manju pokretljivost spermatozoida, što je veoma bitno za oplodnju.

"Samim tim što je Svjetska zdravstvena organizacija označila 31. maja kao Dan borbe protiv pušenja, kao globalne pošasti, govore o tome koliko je pušenje štetna navika i veoma opasna po ljudsko zdravlje", smatra Marković.

Marković je napomenuo da u Republici Srpskoj puši od 30 do 34 posto stanovništva, ali da je pozitivno što je iz godine u godinu taj broj sve manji.

"U Republici Srpskoj imamo set zakonskih rješenja koji pomažu u borbi protiv pušenja, odnosno zakoni o zabrani prodaje cigareta licima mlađim od 18 godina, zabrani pušenja na javnim mjestima, te zabrana reklamiranja duhana i svih duhanskih proizvoda", rekao je Marković.

Osim zakonskih rješenja, tvrdi Marković, smanjenju broja pušača doprinosi i stalna aktivnost zdravstvenih radnika, koji svoje pacijente upozoravaju da je to štetna navika i bolest zavisnosti.